Bliv set i trafikken

TrygFonden vil gøre små og store trafikanter synlige i trafikken med reflekser, pangfarvet tøj og lygter, så alle kan komme set frem. Døgnet rundt, året rundt.

Synlighed giver sikkerhed i trafikken. Derfor stiller vi skarpt på, hvad du kan gøre for at komme set frem.  

Den nyeste forskning fra Aalborg Universitet og TrygFonden viser, at cyklister kan nedsætte risikoen for at blive kørt ned i trafikken med 48 pct., hvis de iklæder sig pangfarver. Samtidig viser ulykkestallene en stigning i antallet af ulykker i trafikken, når børn bliver 10-12 år, og at ulykkerne sker hele døgnet – flest i dagslys.

TrygFonden har med afsæt i denne viden valgt et bredt fokus på synlighed i trafikken.

Vi vil lære danskerne at komme set frem døgnet rundt, året rundt. Målet er færre dræbte og tilskadekomne. Midlet er reflekser, pangfarvet tøj og lygter.


Brug refleks
Fodgængere og cyklister bliver markant mere synlige i skumringen og mørket, når de bærer refleks. Med en godkendt refleks på tøjet kan du nemlig ses mindst 140 meter væk. Og din risiko for at blive ramt af en bil i mørket reduceres med 85%. Det viser undersøgelser fra TØI (Transportøkonomisk Institut) i Norge. 

I Danmark er det lovpligtigt at have reflekser på cyklen. For at en cykel lever op til kravene, skal en hvid refleks være synlig forfra, og en rød refleks være synlig bagfra. Cyklen skal have gule reflekser på pedalerne, og der skal være synlige gule reflekser på begge hjul eller hvid refleksstribe langs begge dæk.

Gå med pang
Hvor refleks og lygter øger synligheden i de mørke timer, giver pangfarvet beklædning ekstra synlighed i dagslys. Faktisk kan cyklister mindske risikoen for at blive involveret i trafikulykker med 48% ved at iklæde sig pangfarver. Det viser ny forskning som Aalborg Universitet har lavet i samarbejde med TrygFonden. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Der er med andre ord behov for at sætte fokus på pangfarver. Vi uddeler i dag pangfarvede veste til børn som færdes i trafikken. Og vi arbejder løbende for at få pangfarvernes beskyttende virkning  på den offentlige agenda gennem oplysning og dialog om synlighed.  

Tænd lygten
Når du cykler efter mørkets frembrud, er cykellygter en afgørende og lovpligtig sikkerhedsfaktor. Forlygten på din cykel skal pege lige fremad. Den skal lyse med enten gult eller hvidt lys. Den skal kunne ses på mindst 300 meters afstand. Og den skal være synlig fra siden. Forlygter med hvidt lys må gerne blinke, mens lygter med gult lys skal lyse konstant, så de ikke forveksles med blinklys. Din baglygte skal lyse bagud med rødt lys, og kunne ses fra mindst 300 meters afstand. Den skal være synlig fra siden, og den må gerne blinke.

Du kan læse mere om lygter hos Rådet for Sikker Trafik

Skærpet fokus på 4. klasse
Folkeskolen er et naturligt omdrejningspunkt for vores arbejde med synlighed i trafikken, for her klækkes fremtidens trafikanter. Siden 2002 har vi uddelt gratis reflekser til børn og unge på landets skoler. Gennem årene er det blevet til mere end 8 millioner styks. Fremover vil vi stadig holde fast i refleksen. Men vi målretter indsatsen særligt til landets 4. klasser. Det skyldes, at eleverne i den alder begynder, at færdes alene i trafikken – og at det er her, ulykkerne begynder at stige. 

Samtidig arbejder vi for at starte samtaler blandt eleverne med et bredt fokus på synlighed, så refleksen ikke står alene, men suppleres af både lygter og pangfarvet tøj. 

I oktober modtager alle landets 4. klasser en ekstra hånd. Den er lavet af refleks og lyser op, så børnene kan ses i mørket. Husk at dine reflekser skal sidde så lavt, at billygterne rammer dem. De skal være synlige fra alle sider, så pas på, at tasker og tørklæder ikke dækker dem.Sikkerhed

Aktiv sikkerhed giver os frihed til at leve et mere ubekymret liv.

Sikkerhed

René Højer
Programchef

Telefon: 45 26 08 08
Email: rh[at]trygfonden.dk

Der er ikke flere reflekser på lager

Sikkerhed

Det er ikke længere muligt at bestille reflekser.

Refleks til alle landets 4. klasser

Sikkerhed

Årets refleks lander i alle 4. klasser inden efterårsferien sammen med en plakat og flytbare klistermærker i pangfarver.

Plakat til børnehaven: Gå på opdagelse i trafikbyen

Sikkerhed

Til børnehaverne har vi i år udviklet en spændende myldreplakat, som børnene kan gå på opdagelse i, og som kan starte samtaler om, hvad man kan se i trafikken i dagslys og mørke.

Plakaten lander i børnehaven i uge 40 2015.

Refleksvest: Kom set frem

Sikkerhed

OBS IKKE FLERE VESTE I VOKSENSTØRRELSER (ONE SIZE) OG SMÅ BØRNESTØRRELSER (2-3 ÅR)

En refleksvest i pangfarver øger børn og unges synlighed i trafikken markant – også i dagslys.

Facts

Sted
Årstal 2011
Signaturprojekt
Downloads

TrygFonden logo