Søg støtte

Søg

Nyhed -

Bliv en del af FC Prostata

En gruppe mænd med prostatakræft har fået det markant bedre af at spille fodbold et par gange om ugen, viser forskning. Nu får flere mænd med sygdommen mulighed for at være med.


Sved, driblinger, en takling og seks mål på 20 minutter. Der bliver ikke sparet på kræfterne, når 12 gråhårede mænd spæner rundt efter en bold i en hal på Nørrebro i København.

"Det er sjovt. Fodbold er en måde at lave intervaltræning, uden at man opdager, at man gør det. Man træffer lynhurtige beslutninger, løber den ene og den anden vej og får brugt både muskler og nervebaner," siger Ole Willum, der for syv år siden startede i behandling for prostatakræft.

"Når man får en cancerdiagnose, tænker man, at man snart skal dø. Men når man så løber her og scorer mål, og de andre klapper, så opdager man, at man ikke er helt død alligevel," fortsætter han.

De 12 mænd er alle over 60 år, og ligesom Ole Willum har de fleste af dem prostatakræft. De startede med at spille sammen for et par år siden, da de meldte sig til et kontrolleret forsøg (støttet af TrygFonden), hvor forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet undersøgte, hvilken effekt fodboldtræning har på mænd, der er i den type kræftbehandling, som indebærer medicinsk kastration. Forsøget viste, at efter bare 12 ugers fodboldtræning havde mændene øget muskelmasse styrke – hvilket nemlig typisk er det man mister som en bivirkning af kræftbehandlingen. 

Nyt projekt

Efter det første forsøgs afslutning er mændene fortsat med at spille fodbold og nu får en lang række mænd over hele landet nu chancen for at være med i et nyt udvidet forskningsprojekt. 

I første omgang får 200 mænd med diagnosen prostatakræft i region Hovedstaden, Aarhus og formentlig Odense tilbud om at deltage i fodboldtræning, som foregår i lokale DBU-klubber. 

"Først og fremmest vil vi undersøge, om vi kan øge mændenes livskvalitet, når vi afprøver tilbuddet i de lokale klubber, og så vil vi forsøge at etablere et tilbud, der er så bæredygtigt, at det kan fortsætte, når vi som forskere trækker os tilbage," siger projektansvarlig Julie Midtgaard, der er seniorforsker på Rigshospitalet ved Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF).

Bliver de ved med at komme til træning?

Undervejs i det nye projekt holder Julie Midtgaard og kollegerne således øje med, hvor mange mænd, der tager imod tilbuddet, om det har den ønskede effekt, og om mændene bliver ved med at komme til træningen.

"En ting er at lave et hospitalsbaseret forskningsprojekt, hvor deltagerne forpligter sig til at møde op, hvor de bliver fulgt tæt af flere eksperter, og hvor rammerne er på plads. Vi er usikre på, om man kan opnå de samme effekter, som vi dokumenterede i det oprindelige projekt, når fodboldtræningen bliver et lokalt tilbud på linje med andre aktiviteter i en idrætsforening," siger Julie Midtgaard.

Hun håber, at fodboldtræning i lokale klubber kan appellere til kræftramte mænd, som ellers langt oftere end kvinder afslår at deltage i kommunale rehabiliteringstilbud.

Anders Hede

Forskningschef