Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny app giver råd om psykisk førstehjælp

Hvad gør man, når en kollega, en ven, et familiemedlem eller en tilfældig person på gaden har det svært? Ofte for lidt. Nu kan alle hente en gratis app og få råd om at give psykisk førstehjælp – det er lige så vigtigt som fysisk førstehjælp. Undersøgelser viser, at hver femte har problemer med deres mentale sundhed i løbet af et år.


Måske sidder der en kvinde over for dig i toget og græder – måske oplever du, at din kollega er kortluntet eller trist. Men måske er du bange for at høre det svar, der kommer, når du spørger, hvordan de har det? For gør du det nu værre ved at spørge? Eller måske føler du ikke, du kan hjælpe, for du ved jo ikke nok om den slags?

Nu er den mest nødvendige viden lige ved hånden. Psykiatrifonden og TrygFonden udgiver i dag en gratis app om, hvordan man giver psykisk førstehjælp.

App’en P1h beskriver, hvordan man kan nærme sig den, der har det skidt, og hvordan man hjælper. Det kan være, at personen oplever stress, angst, depression eller en anden psykisk sygdom, og der er altid noget, man kan gøre for at hjælpe. 

App’en er et supplement til de kurser i Psykisk Førstehjælp, Psykiatrifondens 125 uddannede instruktører udbyder over hele landet. Indtil nu har godt 1500 været på kursus, men det tal må gerne blive meget højere, understreger Psykiatrifonden.

”Vi mener, at det bør være lige så naturligt at kunne give psykisk førstehjælp, som det i dag er at kunne give fysisk førstehjælp”, siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael R. Danielsen.

Hver femte oplever psykiske problemer

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver femte i løbet af et år oplever at have problemer med deres mentale sundhed – det svarer til 7-800.000 mennesker.

”Mange vil gerne hjælpe, men er bange for at gøre noget forkert. Der kan kendskab til psykisk førstehjælp være den afgørende forskel”, mener Michael R. Danielsen.

Al forskning viser, at jo hurtigere et menneske med psykiske vanskeligheder får den rigtige hjælp, jo hurtigere bliver vedkommende helbredt, og jo mindre er sandsynligheden for tilbagefald.

Håber at mindske berøringsangst

Formålet med Psykisk Førstehjælp er at gøre psykisk sygdom mindre forbundet med tabu. Psykiatrifonden og TrygFonden håber, at flere mennesker med psykiske problemer bliver hjulpet tidligere og bliver mødt med større forståelse. 

”Psykisk sygdom er et massivt samfundsproblem og vi ønsker at mindske berøringsangsten i befolkningen, så flere tør og kan handle og hjælpe, når de møder personer, der har det psykisk svært”, siger projektchef i TrygFonden, Dorthe Lysgaard.