Søg støtte

Søg

Nyhed -

Sønderborg vil bekæmpe indbrud med Nabohjælp

Julen nærmer sig – og når ferien står for døren for boligejerne, tager indbrudstyven til gengæld på arbejde. Men i Sønderborg ruster man sig nu til kamp.


Onsdag aften var der mødt 650 borgere fra Sønderborg og omegn op i Alsion for at skabe fælles fodslag om at bekæmpe indbrud med Nabohjælp og øge trygheden i nabolaget. 

Det er TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark, der har taget initiativ til arrangementet. Det blev gennemført i tæt samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd samt Syd- og Sønderjyllands Politi og Sønderborg Kommune.

På mødet kunne Syd- og Sønderjyllands Politi bl.a. fortælle, at der i 2015 indtil nu er begået 413 indbrud i privat beboelse i Sønderborg Kommune – det er flere end ét om dagen. I hele politikredsen, der tæller Varde, Esbjerg, Fanø, Tønder, Vejen, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg kommuner, er der foreløbig begået 1.990 indbrud i 2015. 
 
"Borgernes hjælp er vigtig for os, og den kan gøre en meget stor forskel i både det forebyggende og opklarende arbejde. Så hvis man ser en mistænkelig person, der lusker rundt i kvarteret, vil jeg opfordre til, at man reagerer og ringer til os, så vi kan undersøge sagen. Det kan jo være, at det er med til at forebygge et eller flere indbrud," siger Knud Kirsten, vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi og én af aftenens oplægsholdere.

Tips og tricks, der holder tyven væk

I løbet af aftenen fik de fremmødte, ud over tips til et godt samarbejde med politiet, indbrudstyvens opskrift på, hvad han kigger efter, når han skal bryde ind.

Et populært indslag var politiets sikringsrådgiver, der demonstrerede forskellen på at bryde ind af et indbrudssikret vindue og et vindue, der ikke er sikret. Det Kriminalpræventive Råd gav en introduktion til Nabohjælp, der kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Og TrygFondens forebyggelsesekspert, Merete Konnerup, tegnede et billede af udviklingen i indbrud og tryghed i Danmark. 

Endelig kunne deltagerne få en snak med Sønderjyllands Offerrådgivning, der hjælper ofre, vidner og pårørende i forbindelse med voldsomme og chokerende oplevelser som fx indbrud.

Tanken om indbrud skaber utryghed

TrygFondens Tryghedsmåling fra 2015 viser, at hver fjerde dansker frygter at blive udsat for indbrud. 

"Vi kan se i vores Tryghedsmålinger, at danskernes frygt for indbrud har stor betydning for vores følelse af tryghed. Danmark ligger samtidig på en kedelig andenplads i Europa, når det gælder antallet af indbrud pr. indbygger, kun overgået af Grækenland. Derfor er vi nødt til at gøre noget, når borgerne – som her i Sønderborg – udsættes for indbrud, så det ikke skaber unødig utryghed. Forhåbentligt kan borgermødet inspirere naboerne til at holde endnu mere øje med hinandens boliger, så vi på sigt kan bringe indbrudstallene længere ned," siger Jens Iwer Petersen, repræsentant for TrygFondens Regionale Råd i Region Syddanmark.

Gik du glip af mødet, kan du tilmelde dig Nabohjælp på www.nabohjælp.dk

Fakta om Nabohjælp 

• Med Nabohjælp hjælper du og dine naboer hinanden med at holde øje med hus og lejlighed
• Nabohjælp er gratis, og du inviterer selv dem, du vil nabohjælpe med.
• Du får klistermærker til din postkasse og hoveddør, der viser uvedkommende gæster, at her hjælper I hinanden. 
• Du får også mulighed for at bruge et digitalt nabohjælpssystem, så du eksempelvis kan modtage beskeder fra dit nærområde, hvis nogen har haft indbrud eller oplever mistænkelig adfærd.
• Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag Nabohjælp.
• Læs mere på www.nabohjælp.dk.

Sådan hjælper I hinanden til en tryg ferie uden indbrud
• Fyld skraldespanden hos din bortrejste nabo.
• Parker din egen bil eller cykel i naboens indkørsel.
• Gå en tur rundt om din nabos hus en gang imellem.

Fakta om indbrud og tryghed
• Danmark har en kedelig andenplads på indbrudsranglisten i Europa - kun overgået af Grækenland.
• I Danmark blev der anmeldt 36.852 indbrud i 2014 ifølge Danmarks Statistik.
• Danskerne lever med en rekordhøj utryghed for indbrud. Ifølge TrygFondens seneste Tryghedsmåling fra 2015 gør indbrud knap hver fjerde dansker utryg. 

For yderligere information, kontakt:
• Camilla Rich, kommunikationsmedarbejder for Nabohjælp, tlf.: 91 33 80 88 eller mail: cr@dkr.dk 
Christian Østergård, specialkonsulent, Syd- og Sønderjyllands politi, tlf. 72 58 38 12 eller mail coe003@politi.dk  
• Christian Nørr, dokumentarist i TrygFonden, tlf.: 25 45 62 26 eller mail: cn@trygfonden.dk.