Søg støtte

Søg

Nyhed -

Glad for støtte over nettet

Socialpædagogisk støtte over nettet eller mobilen til sindslidende, der bor i eget hjem er et godt supplement til et fysisk besøg. Det viser en ny evaluering af et projekt, som TrygFonden har støttet.


Hvis man lider af angst, depression eller en anden sindslidelse kan man have behov for støtte udefra for at få det praktiske til at fungere i hverdagen. Men måske har man også behov for, at der ikke nødvendigvis - eller alt for tit - kommer ”fremmede” mennesker på besøg i ens hjem. En løsning er derfor at få en del af den såkaldte socialpædagogiske støtte fra kommunen over internettet (med webcam) eller over mobiltelefonen. 

Det er lige netop denne idé som har udspillet sig de sidste to år i et tværkommunalt projekt, hvor foreningen SIND og de fem midtjyske kommuner Viborg, Randers, Favrskov, Aarhus og Herning har afprøvet ”virtuel bostøtte”. I alt 157 borgere har modtaget støtte på denne måde. 

Nu er projektet blevet evalueret, og resultatet viser at borgerne har oplevet flere fordele. 

”Det er kendetegnende for borgernes vurdering af virtuel bostøtte, at de oplever en større tryghed. De kan tage deres bostøtte med i lommen, når de er uden for hjemmet. Dermed tør de bevæge sig mere udenfor, og det er en stor fordel, når man er plaget af angst, ensomhed og isolation. Nogle har svært ved at åbne døren for deres bostøtte og kan nemmere tage en videosamtale, fordi de ikke behøver at være værter og have fysisk besøg der hjemme. Desuden indbyder virtuelle redskaber til en mere hyppig, fleksibel og spontan kontakt, og det kan forebygge, at problemerne vokser sig for store imellem de fysiske besøg,” siger Bo Egil Hansen, projektleder på de fem kommuners fælles projekt.

Ud over samtalerne over computeren og gennem mobiltelefonen har borgerne også afprøvet forskellige smartphone applikationer, som har vist sig at give en bedre medicinhåndtering og struktur på hverdagen. Desuden har de haft mulighed for at chatte med frivillige i SIND’s rådgivning, hvor sindslidende, der er kommet sig helt eller delvist af deres sygdom, kan hjælpe med afsæt i deres egne brugererfaringer.

De gode projektresultater betyder, at alle de deltagende kommuner i udviklingsprojektet vil arbejde videre med at udvikle virtuel bostøtte som et tilbud på lige fod med almindelig bostøtte.

Projektet er støttet af TrygFonden og er indstillet til Digitaliseringsprisen 2015.