Søg støtte

Søg

Nyhed -

"Vores barn drikker mindre end jeres"

Tror du også, at dit eget barn drikker mindre end andres børn? Så er du ikke alene. Tre ud af fire danskere mener, at unges alkoholforbrug er for højt, men alligevel tror de fleste forældre, at deres barn drikker mindre end andre unge på samme alder.


Noget tyder på, at danske forældre ikke kender til deres eget barns alkoholforbrug. Hele 76 pct. af forældrene til børn mellem 11 og 17 år mener, at deres barn drikker mindre end gennemsnittet. Kun 23 pct. mener, at deres børn drikker det samme som gennemsnittet, mens ingen forældre tror, at deres eget barn drikker mere end gennemsnittet. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som kortlægger danskernes holdning til unges alkoholvaner. 

Rapporten viser samtidig, at tre ud af fire danskere mener, at de unges alkoholforbrug er for højt. Tilsammen er disse tal med til at indikere, at der på den ene side er en holdning til, at de unge drikker for meget, mens der på den anden side hos forældrene er en opfattelse af, at ens eget barn ikke drikker mere end de andres.

”De nye tal tyder på, at mange forældre ikke ved, hvor meget deres egne børn egentlig drikker, og måske lukker øjnene lidt for det. Samtidig ved vi fra tidligere undersøgelser, at mange forældre melder pas og ikke tror, at deres barn rent faktisk vil lytte, hvis de tager en snak om alkohol,” siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Unge & Alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

Snakker for lidt med børnene

Forældres holdning har dog en betydning for unges alkoholforbrug. 44 pct. af de 15-20-årige, der ikke har aftaler med deres forældre omkring alkohol, drikker mere end fem genstande ved samme lejlighed to gange om måneden eller hyppigere sammenlignet med blot 22 pct. af de unge, der har aftaler med deres forældre.

”Det er vigtigt, at man som forælder tager stilling til alkohol, og at man tager et initiativ til at tale med sit barn om alkohol. Vi ved fra undersøgelser, at det er vigtigt, at forældrene har en holdning. Det påvirker faktisk de unge, at de voksne melder ud. Dialogen kunne for eksempel tage udgangspunkt i den kommende Blå Mandag, men også senere, når de unge eksempelvis skal på skiferie med gymnasiet,” siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.