Søg støtte

Søg

Nyhed -

Samtaler hjælper kvinder med brystkræft

Angst, depression, smerter og andre symptomer plager nogle kvinder, der er i behandling for brystkræft. Jævnlige samtaler med en særlig sygeplejerske kan være løsningen.


Henriette Helweg-Larsen er en af de cirka 50.000 nulevende kvinder i Danmark, der har overlevet brystkræft.

"Det er en træthed, jeg aldrig har prøvet før - en ubeskrivelig udmattelse bag øjenlågene," fortæller den 61-årige kvinde, der modvilligt sygemeldte sig fra sit job som projektkoordinator hos DR, efter at hun fik konstateret brystkræft sidste år.

Men til forskel fra de fleste andre patienter har hun fået hjælp af en særlig sygeplejerske til at håndtere trætheden og komme helskindet igennem den hårde kræftbehandling. Det skriver Videnskab.dk.

Forsøget med projektsygeplejesker, der støtter kræftpatienter i behandling, er et samarbejde mellem Brystkirurgisk Klinik på Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse. Projektet er støttet af TrygFonden.

Patienters behov er i centrum

I projektet har kvinder med brystkræft løbende samtaler med en såkaldt sygeplejerskenavigator, mens de er i behandlingen.

"Mange er kede af, at de er så trætte, og at de har fået svært ved at koncentrere sig og at huske. Det kan være en enorm belastning for kvinder, der er vant til at være 'logistikchefer' derhjemme eller på jobbet," fortæller en af forskerne bag projektet, Birgitte Mertz, der er forskningssygeplejerske på Rigshospitalet i København.

"Symptomerne bliver nemmere at håndtere, når de får at vide af sådan en som mig, der har arbejdet med brystkræftpatienter i årevis, at de er helt normale, og at det nok skal blive bedre, selv om det går langsomt."

Overbevisende resultater

Birgitte Mertz og kollegerne har tidligere fået gode resultater i et mindre pilotprojekt, hvor i alt 50 kvinder, som alle - på en skala fra ét til ti - var svært belastet af at få kræftdiagnosen, deltog.

Halvdelen af kvinderne fik tilknyttet en navigatorsygeplejerske, som de løbende havde samtaler med.

Et år efter endt kræftbehandling, oplevede de patienter, der løbende har været i kontakt med en sygeplejerskenavigator, at de havde det bedre, end de patienter der var overladt til sig selv.

Henriette Helweg-Larsen har selv været forløbet igennem og genkender det gode resultat.

"Birgitte har været mit holdepunkt. Hun har fulgt mig, fra jeg fik diagnosen til sidste strålebehandling. Det har været en kæmpe støtte, for man ændrer sig markant, når man får kemo," siger Henriette Helweg-Larsen.

Læs mere om projektet på videnskab.dk