Alkohol skyld i mange drukneulykker

I perioden 2001-2011 har alkohol været involveret i hver fjerde fatale drukneulykke. Det viser den nyeste udgave af TrygFondens Nationale Druknestatistik, der blev udgivet tidligere på sommeren.

Sikkerhed Alkohol og vand kan være en livsfarlig cocktail. En ny opgørelse viser således, at ved en fjerdedel af alle de fatale drukneulykker mellem 2001 og 2011 i Danmark spillede alkohol en rolle. 

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed ved SDU, der blandt andet har kigget i dødsattesterne for at få mere viden om årsagerne bag drukneulykkerne. Her er udsagn fra vidner, der har set de senere afdøde indtage alkohol eller være berusede op til ulykkerne.

Grunden til, at alkohol altså kan være livsfarligt i forbindelse med vand, er at alkohol øger risikoen for at falde i vandet. Samtidig er det også mere vanskeligt at orientere sig i vandet og bevare fokus, hvis man er beruset. 

Især på havne

Rapporten viser, at især på havnene har alkoholen spillet en stor rolle i druknedøds-faldene. Mange fatale drukneulykker er relateret til færdsel i eller ved havne, og her har alkohol været involveret i 61 procent af dødsfaldene. 

Mange færdes i havnene hele året, og der er derfor behov for at sikre havnene bedst muligt igennem hele året. Det kan for eksempel være at sørge for, at bådebroer og havnekajer ikke er glatte eller isede, at der er gode lysforhold, at der er kort afstand mellem redningsstigerne i vandet. 

Ud over det, kan det lokalt undersøges, om lystbådehavnene kan sikres bedre, så kørsel ud over havnekanten kunne forebygges.