Beskyt dig i solen med ny app

Når UV-indekset sniger sig over tre, skal man passe på i solen. Men hvordan kan man tjekke hvad UV-indekset er på? Det kan en ny app nu hjælpe med.

Sundhed Den nye app giver råd om, hvordan man kan passe på i solen, og ikke mindst i hvilket tidsrum, man især skal passe på. Den kan komme med pop-up advarsler, når UV-indekset er højt, og man derfor skal være ekstra opmærksom.

”Det er ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen brænder. Og skyer er heller ikke nogen garanti for, at man ikke bliver solskoldet. Derfor kan et uv-varsel være en ekstra hjælp til at vurdere, om du skal passe på i solen. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset over tre, skal man passe på i solen,” siger Line Rasmussen, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 og 15 fra april til september, at UV-indekset er over tre. Hvor meget af solens UV-stråling, der kommer igennem til jorden, afhænger blandt andet af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften. 

Virker også i udlandet

 
Uanset hvor i verden man er, kan app’en give specifikke UV-meldinger for det område, man befinder sig i. Meldingerne bygger på DMI’s prognoser for UV-stråling kombineret med telefonens indbyggede GPS. 

Er UV-indekset tre eller højere, kan man ikke være længe i solen uden at blive rød, og man skal derfor passe ekstra på. Det gør man bedst ved at søge skygge, dække huden med tøj og solhat samt bruge solcreme. Jo flere solskoldninger man får gennem livet, jo større er risikoen nemlig for at få hudkræft. 

Den nye app er gratis, hedder ”UV-indeks” og kan hentes til både iPhone og Android. Den er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.