Danskerne tager skarp afstand fra spritkørsel

Hele 98 % af de adspurgte siger i en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at det er uacceptabelt, at folk sætter sig bag rattet med for meget alkohol i blodet.

Sikkerhed I en ny repræsentativ interviewundersøgelse med 1010 personer, som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, siger hele 98 %, at spritkørsel er uacceptabelt eller helt uacceptabelt.

"Det er et klart signal om, at spritkørsel ikke er accepteret i den brede befolkning. Det er glædeligt, at så mange er imod spritkørsel, som hvert år koster alt for mange liv og kvæstede i trafikken", siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Alligevel kører cirka 10.000 spritbilister rundt på de danske veje hver dag. Det svarer til én ud af 200 biler, viser en stor europæisk undersøgelse, som blandt andre DTU Transport har været med til at lave.

Spritkørsel er skyld i hver 5. trafikulykke med dræbte. Over fem år har 324 personer mistet livet i trafikken og næsten 1700 personer er blevet kvæstet i trafikulykker, hvor føreren af en knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil har været spirituspåvirket, viser en optælling af ulykkestal fra Vejdirektoratet, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet.

Svært at gribe til handling

Holdningen er klar og mange tager skarp afstand fra spritkørsel. Alligevel kniber det med at blande sig, når en person, man er i tvivl om har drukket for meget, vil køre. For nogen mennesker er det grænseoverskridende at sige til en anden person, at han bør lade bilen stå, tage en taxa eller blive og overnatte.

"Selv om det er svært, så er det vigtigt, at man blander sig. Dit spørgsmål kan redde liv. Derfor er det en god ide at alliere sig med andre i selskabet og sammen med dem gribe ind", siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Også på Facebook afspejles danskernes afstandtagen til spritkørsel. På kort tid har over 35.000 personer valgt at bakke op om kampagnen ”Stop Spritkørsel”, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden står bag.