Håndbog til voldsramte gør en forskel

2.000 håndbøger har Landsforeningen af Kvindekrisecentre (LOKK) og TrygFonden uddelt til voldsramte kvinder. Bøgerne er særdeles populære viser nylig evaluering og et nyt oplag er på vej. I Randers bor en af de udsatte kvinder, der har haft glæde af bogen.

Trivsel På bordet foran hende ligger mappen med de stærke farver. ”Et godt liv” proklamerer den. Susanne åbner den og begynder at bladre. Hun stopper, da hun når siderne, der beskriver de mange former for overgreb: 

”Fysisk vold, psykisk vold, digital vold, seksuel vold, økonomisk vold, materiel vold…” Den spinkle 31-årige kvinde peger bare og lader fingeren glide ned over siden. Hun har været udsat for alle seks former for vold, men indtil fornylig hverken kunne eller ville hun indse, at noget var helt galt. 

”Det var først, da jeg læste beskrivelserne af de forskellige former for vold, at det gik op for mig, hvad jeg havde været igennem. At jeg var en af de voldsramte. Indtil da havde jeg blot sagt til mig selv: Han slår mig jo ikke… Det begyndte han først på det sidste år.” 
Susanne kigger ned i bordet. De sidste 10 måneder har hun boet på Randers Krisecenter sammen med sine tre børn, efter at politiet og kommunen pludselig en dag kom og tog hende med efter et tip fra familien.

Hun føler sig langt fra at have ”et godt liv”. Men mappen med de mange gode råd, praktiske oplysninger, andre kvinders historier, beskrivelser af vold, definition af rettigheder og små tips til at komme videre er første spæde skridt på en rejse mod bedre tider.

”Bare det at få den som gave betød noget. I årevis er andre kommet foran mig. Andres behov har været vigtigere end mine. Med denne mappe fik jeg for første gang lov til at tænke på mig selv først. Der stod endda i den, at jeg havde rettigheder. Det var – og er stadig – en helt ny verden for mig.” 

Susanne er blot en af flere hundrede voldsramte kvinder, der har modtaget håndbogen ”Et godt liv”. 

Siden 2011 har Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og TrygFonden uddelt bogen til kvinder på krisecentre over hele landet. Bogen bruges både af medarbejderne på krisecentrene og af kvinderne alene, når tiden efter opholdet skal planlægges. 

Materialet er blevet godt modtaget, viser den første evaluering af projektet, hvor i alt 20 krisecentre i hele landet har medvirket i undersøgelsen, svarende til hver anden af alle centrene. 

Af disse oplyser 15 centre, at kvinderne har ”stor” eller ”meget stor” interesse for bogen, og næsten lige så mange vurderer, at de voldsramte kvinder har et stort udbytte ud af bogen. 

”Voldsramte kvinder er i en meget vanskelig og sårbar situation. De er ofte alene og har mistet en helt fundamental følelse af tryghed. Derfor er vi gået sammen med LOKK om at lave håndbogen ”Et godt liv”. En bog, som er ment som en hjælpende hånd på vejen mod et nyt og forhåbentligt bedre liv,” siger Dorte McGugan Pedersen, evalueringschef i TrygFonden. 

Susanne har bedt om ikke at få sit fulde navn frem.