Mange har fået gratis vaccine

Mange unge kvinder i Danmark har benyttet sig af tilbuddet om en gratis HPV-vaccine, og de har derved fået formindsket deres risiko for at få livmoderhalskræft.

Sundhed TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse lancerede sidste år en kampagne, der blandt andet indebar et tilbud om en gratis vaccine mod HPV-virussen, som er en af årsagerne til livmoderhalskræft. Foreløbig har tilbuddet været en stor succes, da antallet af 20- til 27-årige kvinder, der er blevet vaccineret mod HPV, er mere end tredoblet siden vaccinen blev gratis. 

Nye tal fra de danske regioner viser således, at cirka 56 procent af kvinderne i denne aldersgruppe nu er blevet vaccineret – inden vaccinen blev gratis, var det cirka 17 procent. 

Denne udvikling glæder Iben Holten, der er overlæge og projektchef i Kræftens Be-kæmpelse. 

”Det er vældig vigtigt, at de unge kvinder bliver vaccineret mod HPV. Derfor er det også meget glædeligt, at vi nu kan se, at så mange har taget imod tilbuddet om den gratis vaccine,” siger Iben Holten. 

Hun opfordrer de kvinder, som endnu ikke har fået de tre stik, til at komme i gang hurtigst muligt. 

”Det er nu muligheden er der for at få vaccinen gratis. Vaccinen forebygger langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, men virker også mod flere andre kræftformer,” siger hun. 

Skal man nå alle tre stik, mens vaccinen er gratis, kræver det, at man går i gang senest 1. juli. Tilbuddet udløber med udgangen af 2013.