Otte liv vendes omkring

I aften klokken 21 viser DR1 første afsnit af ti om et nyt sundhedseksperiment, der sætter fokus på motion, kost og søvn som decideret behandling af livsstilssygdomme. Programmerne hedder U-TURN, har Chris MacDonald som vært og er støttet af TrygFonden.

Sundhed Kan en markant ændret livsstil være med til at behandle sygdomme som diabetes, depression og metabolisk syndrom? Det spørgsmål tager DR’s nye programserie U-TURN op. 

I programmerne, der har Chris MacDonald som vært, følger vi over seks måneder en gruppe på otte voksne danskere, som er alvorligt ramt af nogle af de mest udbredte livsstilssygdomme. De otte medvirkende udsættes for en markant kontrolleret intervention i forhold til livsstil, hvor de bliver superviseret og fulgt tæt af Chris MacDonald samt eksperter fra Gentofte Hospital og Institut for Idræt på Københavns Universitet. 

Interventionen tager udgangspunkt i en gradvis implementering af daglig fysisk aktivitet, struktureret træning, sund mad, søvn og løbende mental coaching. Eksperimentet vil vise, om en markant ændring i livsstil kan ændre den fysiske tilstand så radikalt, at behovet for medicin reduceres med en øget livskvalitet og velvære til følge. 

Et eksperiment

 
Programrækken er ikke et videnskabeligt forsøg, men et eksperiment. Håbet er, at fagpersoner, meningsdannere, politikere og den almindelige dansker vil få øjnene op for, i hvor høj grad man kan forebygge livsstilssygdomme gennem sund kost, motion og søvn. 

I dag er livsstilssygdomme den hyppigste årsag til tidlig død og invaliditet, og livsstilssygdomme koster sundhedsvæsenet store summer hvert år. Eksperter vurderer, at mindst 40 pct. af alle dødsfald i dag er forebyggelige, og tallet vil stige betydeligt i de kommende årtier. 

Udover tv-programmerne er der produceret undervisningsmateriale til eleverne på 7.-9. klassetrin, som kan være med til at øge elevernes forståelse for, hvilke sundhedsmæssige faktorer der har betydning for vores liv.