Tal med lægen om døden

Alvorlig sygdom og død er emner, som vi helst vil tale med vores allernærmeste om. Og vi vil samtidig også helst tilbringe tiden inden vi dør i hjemmet. Realiteten er dog, at mange af os er på hospitalet den sidste tid, og derfor er det vigtigt, at vi også kan tale om de alvorlige emner med eksempelvis lægen.

Trivsel Det er en udbredt holdning blandt danskerne, at døden er et privat emne, som man helst kun snakker om med sine nærmeste. Det viser en ny undersøgelse, som Tryg-Fonden og Palliativt Videncenter (Pavi) står bag. 

Undersøgelsen, der er foretaget blandt cirka 1.000 danskere, viser også, at vi helst vil dø i vores eget hjem. 

”Konklusionen er, at danskerne gerne vil dø hjemme. De vil gerne have, at livet af-sluttes i gode og ordentlige forhold derhjemme hos dem selv,” siger Ulrik Kampmann, der er udviklingschef i TrygFonden. 

Mere åbenhed

 
For de fleste danskere bliver ønsket om en død derhjemme dog sjældent indfriet, da de faktiske tal viser, at mange af os dør på hospitalet. 

Ifølge Helle Timm, der er centerchef i Palliativt Videncenter, kan det derfor være en god idé, at snakke mere med for eksempel ens læge om, hvad der sker, når man bliver alvorligt syg. 

»Udfordringen er, at folk ofte har brug for mere information om, hvor de kan få hjælp og støtte. Det kan betyde, at de får hjælpen forsinket, hvis ikke der er åbenhed omkring, hvilke problemer der skal tages hånd om. Hvis ikke alt er fremme i lyset, så er det jo svært at handle,« siger Helle Timm. 

Svar på ny hjemmeside

 
Helle Timm understreger dog samtidig, at det er vigtigt, at man finder den rette ba-lance i forhold til, hvor meget man taler om døden. Og hvornår man gør det. 

”Jeg tænker, at det er et eksistentielt vilkår, at vi ved, vi kan blive alvorligt syge på et tidspunkt, men der skal også være en balance i, hvor meget det skal fylde. I perioder er det helt oplagt, at man tænker på og søger viden om de her emner, mens man i andre perioder har brug for at se væk. Man skal ikke have stoppet emnet ned i halsen, hvis man er i gang med noget andet i sit liv.” 

Som en hjælp er Palliativt Videnscenter derfor på trapperne med hjemmesiden lindring.dk, hvor man kan finde viden om at leve med livstruende sygdom, om lindring (palliation) og om hvilke tilbud, der findes til mennesker i den sidste del af livet. Hjemmesiden retter sig både til patienter og pårørende og er den første hjemmeside af sin art herhjemme.