Danskerne glemmer skyggen på solferien

Lige nu er tusindvis af danskere på sommerferie under sydens sol. De fleste er godt klar over, at de skal beskytte sig mod solens skadelige stråling, og det sker først og fremmest med solcreme. Knap så mange er gode til at søge skygge i middagstimerne, selv om det er den bedste måde at forebygge solskoldninger, viser en undersøgelse af danskernes solvaner på solferie.

Sundhed Ifølge Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens undersøgelse ’Danskernes solvaner på solferie 2013’ mener langt de fleste, at det er vigtigt og nemt at beskytte sig mod solen. Syv ud af ti svarer, at de ’altid eller ofte’ bruger solcreme, når de opholder sig i solen mellem kl. 12 og kl. 15 på solferien. 

Til sammenligning er det kun fire ud af ti, der svarer, at de ’altid eller ofte’ søger skygge. Og det skulle gerne være flere, mener Mette Meldgaard, der er områdechef for sundhed i TrygFonden. 

”Det er heldigvis let at forebygge kræft i huden med fornuftig adfærd i solen. Undgår man solskoldninger, kan man forebygge langt de fleste tilfælde af kræft i huden. Derfor opfordrer vi danskerne til at opholde sig i skyggen, når solen står højest på himlen mellem 12 og 15, både på solferie under sydens sol og i Danmark,” siger Mette Meldgaard. 

UV-indekset i Sydens sol er højere end i Danmark, så derfor er det ekstra vigtigt at beskytte sig mod solen, når man er på solferie i udlandet. For knap hver tredje endte ferien i 2013 med en solskoldning, viser den nye undersøgelse, der er foretaget blandt 4.022 danskere i alderen 15-64 år. Heraf havde knap halvdelen været på solferie i udlandet inden for det seneste år.