Kræftpatienters robusthed skal styrkes

Et nyt pilotprojekt, hvor fokus er at styrke kræftpatienters mentale robusthed, tilbydes nu i Lyngby, Hillerød og København. TrygFonden støtter projektet med 420.000 kr.

Sundhed Der eksisterer i dag forskellige psykosociale tilbud til kræftramte. Flere af Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud kendetegnes ved, at man etablerer samtale- og netværksgrupper, hvor hovedformålet er at udveksle erfaringer om f.eks. tanker og følelser, angst, kontakten til de sundhedsprofessionelle samt problemer med kommunikationen i familien. 

Leder af Kræftrådgivningen i Lyngby Peter Genter fortæller, at deltagerne på den måde bliver opmuntret til at støtte hinanden og til at lære af hinandens erfaringer. 

”Muligheden for at dele erfaringer om det at være kræftpatient er bestemt et betyd-ningsfuldt og relevant tilbud. Men det, vi skal prøve nu, er at udvikle og afprøve nye metoder til at styrke kræftpatienters måde at håndtere deres livssituation på. Det handler om, at man skal kunne balancere mellem det at være syg og holde fast i hverdagslivet. Mange kræftpatienter har nemlig svært ved at genfinde en hverdag, hvor sygdommen ikke mere eller mindre fylder det hele,” siger Peter Genter. 

Det nye projekt handler i højere grad om, at den enkelte kræftpatient får lært at holde fast i, hvem man er, når man finder et frirum fra sygdommen. Det handler om at fokusere på og (gen)finde egne styrker og ressourcer. 

Håndtering af hverdagslivet

 
Det er TrygFondens regionale råd i Hovedstaden, der står bag donationen som et led i TrygFondens samlede arbejde med at forbedre livskvaliteten for kronisk syge. 

”Det er utrolig vigtigt, at vi hjælper mennesker til at kunne håndtere hverdagslivet, når man bliver ramt af svær sygdom. Projektet her går nye veje og har potentiale til at gøre en forskel – ikke bare for kræftramte, men for rigtig mange kronisk syge danskere, som med relativt simple værktøjer kan opnå en bedre livskvalitet og et bedre hverdagsliv,” siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden. 

Der er tale om et to årigt pilotprojekt. Det nye gruppetilbud starter i oktober måned og er forankret på kræftrådgivningen i Lyngby. Men det bliver også muligt at deltage på kræftrådgivningen i Hillerød og København.