Pangfarvede cyklister har halvt så mange uheld

Cyklister kan nedsætte risikoen for at blive kørt ned i trafikken med 48 pct., hvis de iklæder sig pangfarver. Det viser et netop offentliggjort forskningsprojekt fra TrygFonden og Aalborg Universitet, som igennem et år har undersøgt knap 7.000 cyklisters færden i trafikken.

Sikkerhed Flere hundrede tusinde danskere sætter sig hver dag op på cyklen og kaster sig ud i trafikken på landeveje og på byens cykelstier. Der er tjek på cykellygter, og mange bruger hjelm, men de færreste tænker sikkert over, hvilken betydning tøjets farve kan have for deres sikkerhed. 

Ny forskning viser meget klart, at det i den grad kan betale sig at vælge iøjnefaldende påklædning, hvis man som cyklist gerne vil nå frem i god behold. 

3.400 cyklister i hele landet har i et år klædt sig i en pang-gul cykeljakke, før de satte sig op på cyklen, og sammen med dem har man fulgt en kontrolgruppe på 3.400 cyklister i deres sædvanlige cykeltøj. 

Og ifølge Harry Lahrmann, der er lektor på Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, som står bag projektet, er resultaterne helt enestående. 

”Cyklisterne iklædt jakker i en pangfarve havde 48 pct. færre personskadeuheld med motorkøretøjer end gruppen, der kørte i deres sædvanlige cykeltøj. Pangfarven betyder, at andre trafikanter langt nemmere får øje på dig også i dagslys, for eksempel når de kigger i sidespejlet ved et højresving,” siger Harry Lahrmann. 

Et meget klart resultat 

TrygFonden har bevilget 4,3 mio. kroner til forskningsprojektet, og resultaterne vækker begejstring hos Merete Konnerup, der er forskningsansvarlig for projektet i TrygFonden. 

”Det er et fantastisk og et meget klart resultat, som understreger, at det betaler sig at tænke i synlighed i trafikken – ikke mindst når man færdes som blød trafikant, siger Merete Konnerup. 

TrygFonden har igennem mange år arbejdet for at øge trafiksikkerheden, blandt andet gennem en vedvarende indsats for at uddanne børn og unge til sikre trafikanter og ved uddeling af reflekser. 

”I TrygFonden har vi stort fokus på trafiksikkerhed. I de seneste 12 år har vi uddelt knap 9 mio. gratis reflekser til danskerne, og den nye viden om pangfarverne tager vi med i det fremtidige arbejde. Reflekser er stadig væsentlige, men de har kun effekt i skumringstimerne og i de mørke timer. Pangfarverne har også vist deres værdi i dagtimerne, så vi vil kraftigt opfordre cyklisterne til at fylde sig med pangfarver. Men husk også reflekserne, cykellygterne og hjelmen,” siger TrygFondens områdechef for sikkerhed Rene Højer. 

I 2013 blev 33 cyklister dræbt i uheld, der involverede et motorkøretøj. Hvis cyklisterne var klædt i pangfarver, kunne adskillige af dem formodentlig være blevet reddet.