Bliver forhøjet blodtryk ordentligt behandlet?

Over 3.000 borgere i Holstebro er med i Danmarks hidtil største telemedicinske projekt – halvdelen af alle i alderen 55-64 år har forhøjet blodtryk.

Mange års dansk indsats mod forhøjet blodtryk har hidtil ikke givet tilstrækkelige resultater. Det mener forskere fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse på Regionshospitalet Holstebro i hvert fald. 

Forskerne har netop færdiggjort det hidtil største danske telemedicinske projekt, hvor over 3.000 borgere har målt deres blodtryk hjemme, og derefter sendt resultaterne elektronisk til sundhedscentret i Holstebro.

Målingen viste, at halvdelen af de 55-64 årige har et blodtryksproblem – og blandt disse en masse mennesker, der allerede er i behandling for blodtryksproblemer. Faktisk har halvdelen af de mennesker, der allerede er i blodtryksbehandling stadig et for højt blodtryk. 

Professor Erling Bjerregaard Pedersen fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse i Holstebro, mener, at resultaterne bør føre til nye og anderledes indsatser mod forhøjet blodtryk.

”Måske skal der rutinemæssigt tilbydes hjemmeblodtryksmåling til midaldrende i hele landet? Det kan også være, vi skal oprette kursustilbud til folk med forhøjet blodtryk, så de kan ændre livsstil og måske slanke sig og bruge mindre salt i deres mad, ligesom vi har diabetesskoler,” siger Erling Bjerregaard Pedersen. 

Ubehandlet kan forhøjet blodtryk få alvorlige konsekvenser, som for eksempel blodprop i hjernen, hjerneblødning, hjertelidelser og nyresygdomme.

TrygFonden har støttet forskningsprojektet med 4 millioner kroner.