Søg støtte

Søg

Nyhed -

Stigning i antallet af drukneulykker i Danmark

Den seneste opgørelse af TrygFondens Nationale Druknestatistik viser, at flere mistede livet som følge af drukneulykker i 2014 end i de foregående år.


Således druknede 59 personer ved en ulykke i 2014, hvilket er det højeste antal siden 2009. Ifølge druknestatistikken skete en del af ulykkerne, når folk ikke forventede at skulle i vandet, fx ved at falde i havnen eller i et vandløb.

Når solen skinner, og danskerne strømmer til strandene, er det højsæson for drukneulykker i forbindelse med badning. Men TrygFondens Nationale Druknestatik viser, at der også sker mange drukneulykker uden for badesæsonen.

Faktisk sker 26 pct. af alle drukneulykker, når vandtemperaturen er under 10 grader, og her er det især mænd i alderen 45 til 65 år, der kommer galt afsted. Oftest sker ulykkerne, når mændene ikke er forberedt på en tur i vandet, fx når de færdes på havne, ved vandløb eller er ude at sejle.

"I årets druknestatistik er antallet af drukneulykker det højeste siden 2009. Ser vi på en længere periode tilbage i tiden, er vi dog blevet væsentligt bedre til at passe på os selv og hinanden, så vi undgår drukneulykker. Statistikken viser dog, at hvis man uventet falder i vandet, fx på en havn eller fra en båd, så kniber det med vandfærdigheder som at svømme med tøj på eller i koldt vand, og det kan have fatale konsekvenser," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I gennemsnit døde 69 personer årligt som følge af drukneulykker i perioden 2001-2009. I 2010 faldt tallet markant til 48 dødsfald, og i de seneste fem opgørelsesår har der i gennemsnit været 51 dødsfald som følge af drukneulykker. Heriblandt har der været 1-2 børn og unge under 18 år, og det er betydeligt lavere end i begyndelse af 00’erne, hvor der årligt var mellem fire og syv børn, der mistede livet i drukneulykker.

Gå ikke hjem fra en festlig aften langs vandet

I øjeblikket er studenterfesterne i fuld gang, og sommeren byder traditionen tro på adskillige andre festlige sammenhænge såsom byfester, grillfester og festivaler. På en lun og festlig sommeraften kan det muligvis være fristende at hoppe en tur i vandet, efter at man har indtaget en del genstande. Men alkohol og badning er en dårlig kombination. I 2014 spillede alkohol en rolle i 30 pct. af alle drukneulykker. Alene på havnene var alkohol involveret i 92 pct. af ulykkerne.

"Når de unge mennesker fejrer deres eksamener eller bare fester i ferien, kan jeg kun opfordre til, at de ikke går alene hjem. Det er både hyggeligere og mere sikkert. Desuden håber jeg, at de går i en stor bue uden om havne og vandløb – også når de skal lade vandet. Hvert år bliver flere druknedøde fundet med alkohol i blodet. De ulykker kunne være undgået, hvis personerne havde holdt sig væk fra vandet.

Alkohol og ophold ved eller i vand er en livsfarlig cocktail, og vi fraråder på det kraftigste alle, der har indtaget alkohol, at bade – uanset vanddybde, vejr og svømmefærdigheder," siger Rene Højer

Drukneofre er oftest alene

I 53 pct. af drukneulykkerne er der ikke andre til stede, når ulykken indtræder. Især på havnene er ofrene ofte alene, når de falder i vandet, og så er der ingen til at hjælpe dem op.

I alt døde 1.565 personer som følge af drukning i Danmark i perioden 2001-2014. Ud over 875 drukneulykker inkluderer det samlede antal druknedøde 534 selvmord og fem drab, mens drukneårsagen var ukendt i 151 tilfælde. Det samlede tal for druknedøde i 2014 var 101, hvoraf 59 skyldtes en ulykke.

Om TrygFondens Nationale Druknestatistik

Det er ottende år i træk, at TrygFonden udgiver sin nationale druknestatistik. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF), Syddansk Universitet, og indeholder grundige analyser af omfanget og årsagerne til druknedød i Danmark fra 2001-2014 samt udviklingen siden 1970 på baggrund af det officielle Dødsårsagsregister i Sundhedsdatastyrelsen kombineret med en række andre datakilder.

Hent 'Druknestatistikken 2016' her.

René Højer

Projektchef