Søg støtte

Søg

Nyhed -

Måske kan kroniske smerter lindres gennem motion

Forbruget af smertestillende morfin eskalerer, og forskere knokler for at finde bedre smertelindrende metoder. Motion virker for nogle.


Kroniske smerter er en folkesygdom. Omkring en fjerdedel af os har konstant ondt et sted i kroppen. For nogle er smerterne så invaliderende, at de ikke kan arbejde, og stadig flere tager afhængighedsskabende morfin i årevis.

”Forbruget af lægemidler med morfika har længe været eksplosivt stigende blandt kroniske smertepatienter,” siger Per Sjøgren, overlæge og professor i smertelindring på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

I 2001 til 2013 er forbruget af stærke morfika-produkter steget 30 procent. Omkring 100.000 mennesker har et langvarigt forbrug. Morfika har alvorlige bivirkninger. De er meget afhængighedsskabende, man får koncentrationsproblemer, bliver apatisk, sløv, får søvnproblemer og kan have svært ved at huske. 

Samtidig får smertepatienter ikke ret meget ud af morfin. De får kun lidt smertelindring, deres livskvalitet bliver ikke bedre, og de bliver ikke bedre til at klare hverdagen. Tværtimod. 

I stedet kan motion måske hjælpe. Der forskes intensivt i, hvordan kroniske smertepatienter kan få det bedre af at motionere. Forskning har nemlig vist, at fysisk aktivitet kan have en smertelindrende effekt.

”Vi ved, at patienter med kroniske smerter kan få en positiv effekt af træning, og at motion spiller en afgørende rolle både for patienternes fysiske tilstand og psykiske velbefindende,” siger Lars Arendt-Nielsen, professor på Aalborg Universitet. 

Han siger, at motion ofte er bedre end smertelindrende medicin, og der er oven i købet ingen bivirkninger.