Søg støtte

Søg

Nyhed -

Mindfulness kan øge livskvaliteten hos syge personer

I forbindelse med sygdomme som sklerose, hjerte-kar- og kræftsygdomme kan mindfulness forbedre livet for patienterne. Nu har en dansk forsker vist, at mindfulness også er billigere og virker mindst lige så godt som traditionel behandling hos patienter med funktionelle lidelser.


Når de fleste går til lægen, får de en recept på nogle piller eller en henvisning til en specialist, der kan kurere deres sygdom. 

Men for personer, der lider af eksempelvis sklerose, hjerte-kar- og kræftsygdomme, kan meditationsformen ‘mindfulness’ være et redskab til at bedre livskvaliteten.

Det samme gælder for de cirka 300.000 danskere, der døjer med såkaldte funktionelle lidelser. I disse tilfælde kan lægerne ikke forklare, hvorfor en stor del af disse patienter oplever smerter, træthed, hukommelses- eller koncentrationsbesvær i en sådan grad, at de har svært ved at passe et arbejde. 

Lone Overby Fjorback er overlæge på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under Aarhus Universitetshospital samt leder og lektor ved Dansk Center for Mindfulness, der hører under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. 

Hun har med økonomisk støtte fra TrygFonden gennemført en undersøgelse af effekten af mindfulness-baseret stressreduktion på 119 danske patienter med ‘bodily distress syndrome’, der er en samlet forskningsdiagnose for forskellige funktionelle lidelser. 

Patienterne var inddelt i to grupper, hvoraf den ene gruppe modtog mindfulnessbehandling. Disse patienter fik det bedre umiddelbart efter behandlingen, og de havde det stadig bedre 15 måneder senere. Patienterne i den anden gruppe oplevede ikke en lige så hurtig effekt, men efter 15 måneder var deres tilstand blevet forbedret lige så meget som mindfulnessgruppens. 

Forskerne så også på patienternes evne til at arbejde et år efter behandlingen. Det viste sig, at 25 procent af patienterne i mindfulnessgruppen havde fået pension, mens det samme gjaldt 45 procent af patienterne i gruppen med den sædvanlige behandling. 

»Det kan være, at man med mindfulnessbehandling kan få et bedre liv efter behandlingen, og at bedringen kan holde sig i et år, og det kan være, at det hindrer, at man ryger helt ud af arbejdsmarkedet,« konkluderer Lone Overby Fjorback på baggrund af studiet. 

Forskerne regnede sig også frem til, at mindfulnessgruppen kostede sundhedsvæsenet 10.000 kroner mindre pr. patient i det år, som forsøget varede, sammenlignet med året før.