Ni ud af ti spritbilister er mænd

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Udviklingschef Dorte McGugan Pedersen er ansvarlig for indsatsen i TrygFonden.

Dorte McGugan Pedersen 29 41 83 31

Det er meget ofte en mand, der sidder bag rattet, når der køres spritkørsel på de danske veje. I en ny undersøgelse siger 16 pct. af mændene, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Kvinderne er bedre til at lade bilen stå.

Sikkerhed

Julefrokost-sæsonen er for alvor begyndt, og derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu fokus på problemet med spritkørsel på vejene med den landsdækkende kampagne ”Klar til et pust?” i december. Politiet vil også være massivt til stede på vejene med spritkontrol i de kommende uger.

Kampagnen "Klar til et pust" vil supplere politiets spritkontrol i det meste af december

Spritkampagnen fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden henvender sig især til de mandlige bilister, da mændene er indehavere af en uheldig rekord: spritkørsel.

"Mænd drikker generelt mere end kvinder og har nok også en tendens til at tage flere chancer i trafikken. Mændene er involveret i flere spritulykker end kvinder. Derfor er målet at få flere til at lade bilen stå – især få flere mænd til at tænke over, hvordan de kommer sikkert hjem," siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Lad bilen stå

Ulykkestal og sigtelser fra politiet viser, at ni ud af ti spritbilister er mænd. I en ny undersøgelse (efterår 2016), som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, er 1.535 bilister blevet spurgt, om de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket for meget. Hele 16 pct. af mændene siger, at det har de. Det tilsvarende tal for kvinderne er syv procent.
Omgivelserne opfordres også til at blande sig, så folk ikke sætter sig bag rattet efter at have drukket for meget alkohol.

Spørg dine gæster, hvordan de kommer hjem, før du hælder alkohol i deres glas

"Spørg dine gæster, hvordan de kommer hjem, før du hælder alkohol i deres glas. Eller tilbyd at ringe efter en taxa eller overnatning, hvis en person vil køre hjem efter nogle festlige timer med alkohol. Det kan være med til at forhindre, at en person kører med promiller i blodet," siger Dorte McGugan Pedersen, Udviklingschef i TrygFonden.

Spritbilister fortryder

Når spritbilister skal generhverve deres kørekort, skal de blandt andet gennemgå 12 timers undervisning om risikoen ved at køre spritkørsel. Det er regionernes såkaldte Alkohol, Narko og Trafik-kurser, der står bag. Sidste år deltog 4.300 dømte spritbilister i kurserne, og 88 pct. af dem var mænd. 

"De mænd, der kommer på kursus for at generhverve deres kørekort, er et bredt udsnit af befolkningen. Mange har det virkelig skidt med at de har kørt spritkørsel, og det fylder meget hos dem. Man bliver ikke populær på at køre spritkørsel i dag, og det kan have store konsekvenser for familien og ens job, når man er dømt for at køre med for meget alkohol i blodet," siger Birte Zielke Baunbæk, underviser på Alkohol, Narko og Trafikkurserne i region Midtjylland.

Undersøgelsen:

Har du inden for det seneste år kørt bil, selvom du var i tvivl om, hvorvidt du havde drukket mere end tilladt? (flere gange, et par gange og en enkelt gang):

Mænd: 16 pct. siger ja.
Kvinder: 7 pct. siger ja.
Alle: 12 pct. siger ja.

(Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, efterår 2016, 1.535 bilister har deltaget).

Sikker i trafikken

Gennem undervisning, træning, debat og kampagner ønsker TrygFonden at arbejde for, at færre kommer alvorligt til skade eller dør i trafikken. Der er særligt fokus på børn og unge, da ulykkerne stiger voldsomt i aldersgruppen 15-24 år.
Sikker i trafikken