Søg støtte

Søg

Nyhed -

Kom sikkert hjem fra sejlturen

App skal forhindre alvorlige hændelser og drukneulykker


Flere end 90 pct. af fritidssejlerne og fritidsfiskerne tjekker vejrudsigten, inden de sejler ud. Og det er klogt. Men mange glemmer, at der er andre forhold end vind- og strømforhold, der bør tages højde for, hvis sikkerheden skal være i orden.
 
Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens SejlSikkert-app har fået en større opdatering, så den nu er vokset til et minileksikon fyldt med nyttig information, gode råd og tjeklister, der skal medvirke til at hindre alvorlige situationer til søs og reducere antallet af drukneulykker. Visningen af vind- og strømforhold er samtidigt blevet endnu nemmere at overskue.

 

Hvad skal jeg huske, når jeg gennemgår bådens udstyr? Og hvordan er det med vigereglerne på vandet? Er man i tvivl, kan man nu tjekke SejlSikkert-appen og komme velforberedt afsted på sejlturen. 


- Den opdaterede app er grønspættebogen for fritidssejlere og fritidsfiskere, hvor de kan finde nyttig information, der kan øge sikkerheden, når de er på vandet. Ni ud af ti fritidssejlere og fritidsfiskere tjekker vejret, inden de tager på vandet, hvilket er fornuftigt, men der er mange andre forhold at tage hensyn til. God forberedelse handler fx også om at have det rette sikkerhedsudstyr ombord, at kunne udføre en ”mand over bord”-manøvre samt at have en alternativ sejlrute planlagt, hvis der opstår uforudsete udfordringer, siger Sten Emborg, sekretariatsleder i Søsportens Sikkerhedsråd. 

Appen er en del af Søsportens Sikkerhedsråds og TrygFondens fælles indsats for at højne sikkerhedskulturen til søs, og indtil nu har 58.000 downloadet appen, siden den blev lanceret i 2012. For nylig gennemførte de to parter en undersøgelse blandt fritidssejlere og fritidsfiskere om holdningen til at forberede sejlturen.

- Vi ved fra vores undersøgelse, at hvis fritidssejlere og fritidsfiskere først har været ude for en alvorlig situation på vandet, så er de mere tilbøjelige til at forberede sig godt på turene fremover. Men det er en farlig strategi, først at tage sikkerheden alvorligt, når man allerede har været i fare. Vi håber derfor, at de nye muligheder, appen tilbyder, vil få endnu flere til at tage risikoen alvorligt og gøre et godt forarbejde inden sejlturen. Forhåbentligt vil det medvirke til at reducere antallet af alvorlige hændelser og drukneulykker, siger René Højer, programchef i TrygFonden. 

Om SejlSikkert-appen

SejlSikkert-appen blev lanceret i 2012 med information om vind- og strømforhold samt sejladvarsler, fx om hvor forsvaret holder skydeøvelser ud over vandet. Den nye version, der netop er gjort tilgængelig, indeholder et minileksikon, hvor man med udgangspunkt i de fem sejlråd kan finde information og gode råd om alt fra vedligeholdelse af grej og anbefalet sikkerhedsudstyr til ”mand over bord”-manøvre og vigeregler. 

SejlSikkert-appen er udviklet i et samarbejde mellem Søsportens Sikkerhedsråd, Søfartsstyrelsen, DMI og TrygFonden. Den kan downloades gratis til Android og iOS.

René Højer

Projektchef