Søg støtte

Søg

Nyhed -

De fleste forældre tager ansvar for deres teenageres alkoholforbrug – gør du?

Danske forældre går ind i kampen for en sundere alkoholkultur blandt unge. Syv ud af ti forældre til 13-16-årige gør noget aktivt for at få deres teenager til at drikke mindre.


Når teenagerne begynder at vise interesse for alkohol, får det også forældrene til at blive opmærksomme. De fleste forældre til 13-16-årige forsøger aktivt at påvirke de unges alkoholvaner og få de unge til at drikke mindre. Det viser en rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

7 ud af 10 forældre gør noget aktivt for at få deres teenagere til at drikke mindre

De mest anvendte strategier til at begrænse teenageres alkoholforbrug er at tale med barnet om hans eller hendes alkoholforbrug, at være en rollemodel ved at begrænse eget alkoholforbrug, at undlade at servere alkohol for barnet samt at lave aftaler med barnet om hans ellerhendes alkoholindtag. 

Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne ser meget positivt på resultaterne. 

"Forældre har et ansvar for deres børns alkoholvaner. Vi ved, at forældres holdninger og handlinger har betydning for de unges alkoholforbrug. Derfor er det positivt, at flertallet af forældre til 13-16-årige tager dette ansvar på sig og gør noget aktivt for at minimere alkoholindtaget hos deres børn," siger Peter Dalum.

Ny uddannelse – nye alkoholvaner?

Det er højtid for nye festarenaer, når mange unge efter sommerferien skal begynde på en ungdomsuddannelse. Starten på en ny hverdag kan også blive mødet med en ny alkoholkultur. Derfor er det vigtigt, at man som forælder taler løbende med sit barn om alkohol - også efter, at han/hun er gået ud af folkeskolen.

Unge, der har aftaler med deres forældre omkring alkohol, drikker mindre end unge uden alkohol-aftaler

"Når de trygge rammer i folkeskolen udskiftes med mere frie rammer på ungdomsuddannelsen, kan alkohol komme til at spille en anden og måske større rolle end tidligere. Vi anbefaler, at man som forælder tager en snak med sit barn omkring alkohol i den forbindelse. Unge lytter nemlig mere til deres forældre, end mange forældre tror, og unge, der har aftaler med deres forældre omkring alkohol, drikker mindre end unge uden alkohol-aftaler," siger Mette Meldgaard, der er programchef i TrygFonden.  

Så skal din teenager til at starte på en ungdomsuddannelse, er der god grund til at smøge ærmerne op og være godt forberedt, hvis du vil sætte et positivt præg på dit barns alkoholvaner.

’Fuld af liv’-kampagnen har, for at støtte forældre til unge i alderen 13-17 år i dialogen om alkohol, udviklet indsatsen ’Dit barn – din alkoholdning’. På hjemmesiden fuldafliv.dk kan forældre gennem spil, tests og videoer hente inspiration og værktøjer til, hvordan de kan bevare dialogen om alkohol, samt få indsigt i, hvad andre forældre gør og mener, når det kommer til unge og alkohol. Hjemmesiden indeholder blandt andet web-spillet ’Dåseskjul’, hvor man som forælder skal vælge de rigtige argumenter i forsøget på at vriste dåseøl fra en virtuel teenager, der er på vej til fest.

Om undersøgelsen
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i rapporten ’Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2016’ kortlagt forældres tanker, viden og holdninger til unge danskeres, og egne børns alkoholvaner. I rapporten indgår svar fra 1.229 forældre, som har mindst ét barn i alderen 13-16 år.
 
I rapporten angiver 94 % af forældrene, at de oplever at have indflydelse på deres børns alkoholforbrug eller ønsker at have det. Blandt dem angiver 73 %, at de gør noget for at få deres barn til at drikke mindre eller slet ikke at drikke alkohol. Det svarer til 70 % af alle forældre i rapporten.

Flest forældre angiver, at de gør følgende:

• Jeg taler med mit barn om hans/hendes alkoholforbrug (56 %)
• Jeg forsøger at være en rollemodel ved at begrænse mit eget alkoholforbrug (53 %)
• Jeg lader være med at servere alkohol for mit barn (53 %)
• Jeg laver aftaler med mit barn om hans/hendes alkoholforbrug (52 %)