Søg støtte

Søg

Nyhed -

TrygFonden donerer en million kr. til undervisningsprojekt med fokus på unge og terrorisme

Tænketanken Ret & Sikkerhed har modtaget midler fra TrygFonden til et undervisningsprojekt med fokus på terror og forebyggelse af rekruttering af unge til terror. Projektet er målrettet ungdomsuddannelserne.


TrygFonden har doneret en million kroner til Tænketanken Ret & Sikkerhed til et undervisningsprojekt, der skal sætte studerende på danske ungdomsuddannelser i stand til at se terror i et større perspektiv og gennemskue terrorgruppers propaganda- og rekrutteringsteknikker.

Det er en af stifterne af tænketanken, terroreksperten Anja Dalgaard-Nielsen, og journalist Lotte Lund, der får ansvar for gennemførelsen af projektet. I forbindelse med projektet vil der blandt andet blive produceret to undervisningsbøger, en med fokus på radikalisering og rekruttering og en med fokus på exitstrategier. 
Der vil også blive udviklet en række rollespil med henblik på at give lærere og elever mulighed for at gå ind i de dilemmaer og handlemuligheder, som terrortruslen stiller både beslutningstagere og almindelige borgere overfor. Til slut præsenterer eleverne deres erfaringer ved en række konventer landet over.

Det er vores ønske og ambition at projektet skal bidrage til at styrke elevernes identitetsfølelse og få dem til at forstå terrorens væsen i et større perspektiv. Samtidig vil vi gerne tydeliggøre, hvilken positiv forskel de unge selv og mennesker i al almindelighed kan gøre, når det gælder forebyggelse af voldelig ekstremisme,” siger Anja Dalgaard-Nielsen, der til daglig er chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet. Hun har også en fortid som chef i Politiets Efterretningstjeneste.

TrygFonden har tidligere samarbejdet med Anja Dalgaard-Nielsen om blandt andet at samle viden om radikalisering og voldelig ekstremisme. Forskningschef i TrygFonden Anders Hede mener, at terroren bliver mindre skræmmende og vi borgere mere trygge, hvis vi forstår terroren bedre og selv er med til at forebygge, at den opstår. 

Det er bedre at forebygge og håndtere radikalisering, hvor den opstår lokalt – for eksempel på ungdomsuddannelserne eller i det område, hvor man bor. Her kan mange af os være med til at tage ansvar og bidrage, frem for at terrorbekæmpelse bare bliver noget som militær og efterretningstjenester tager sig af," siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden.

Baggrunden for projektet er, at unge for første gang siden 2. Verdenskrig løbende oplever angreb rettet mod tilfældige og ubeskyttede civile tæt på deres hverdag, eksempelvis Anders Breiviks angreb på regeringsbygningerne i Oslo og de unge socialdemokraters sommerlejr på Utøya i 2011, Islamisk Stat-relaterede terrorangreb og forsøg på terror i København, i Paris, i Nice og andre steder i Frankrig, i Bruxelles, i Tyskland og Tyrkiet. Steder, mange unge kender fra hverdagen, fra ferier og studieture, og som hidtil har kunnet betragtes som sikre steder at bo, studere og leve. 

Karen Bøgedal

Projektchef