Søg støtte

Søg

Nyhed -

Studie antyder: Narkosigtede naboer trækker udsatte unge ind i kriminalitet

Narkokriminalitet i nærmiljøet ser ud til at have en unik evne til at tiltrække udsatte unge.


Når udsatte unge kommer til at bo tæt på naboer sigtet for narkokriminalitet, har det tilsyneladende indflydelse på de udsatte unges fremtidige kriminalitet. Det skriver Videnskab.dk.

Konklusionen stammer fra et nyt dansk studie - støttet af TrygFonden - som har undersøgt, hvordan det er gået 2.230 udsatte unge, som har fået anvist bolig af Københavns Kommune efter at have stået som akut boligsøgende.

"Man skal være forsigtig med at sende udsatte unge hen og bo i et område med større andel af narkokriminelle. Gør man det, så stiger kriminaliteten," siger forfatter på det nye studie, seniorforsker Gabriel Pons Rotger fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), til Videnskab.dk.

Unge får kontakt med naboer

Forskerne har via registre set tilbage i tiden, fire år før de unge fik anvist bolig, og to år frem i tiden, efter de fik boligen.

Hver gang andelen af naboer sigtet for narkokriminalitet steg med 1 procent, steg de unges sandsynlighed for at blive sigtet for kriminalitet med 4,2 procent.
Forskerne kunne se, at risikoen for, at de unge med større andel narkokriminelle naboer blev sigtet for kriminalitet, steg, som tiden gik.

"Det tyder på, at der er tale om det, vi vil kalde en social effekt. Det er jo udsatte unge, som er letpåvirkelige. Så når de unge kommer i kontakt med naboer, som måske sælger stoffer, er der måske større sandsynlighed for, at de selv begynder at tage stoffer og begå kriminalitet," siger Gabriel Pons Rotger.

Vold og indbrud 'smitter' ikke

I det nye studie har forskerne ikke blot undersøgt narkokriminalitet hos naboerne, men alle former for kriminalitet. For eksempel vold, våbenbesiddelse og indbrud.

De har også undersøgt, om andelen af lavtuddannede, andelen af ledige og andelen af folk med anden etnisk oprindelse påvirker de unges kriminalitet. Men det er kun narkokriminaliteten, der ser ud til at have en effekt på de unge.

Det at have flere ledige eller voldssigtede naboer påvirker øjensynligt ikke de unges risiko for at begå kriminalitet.

"Inden vi lavede studiet, havde vi tænkt, at kriminelle naboer ville påvirke de unge. Men vi er lidt overraskede over, at det kun er narkokriminalitet," siger Gabriel Pons Rotger.

Læs den fulde artikel på videnskab.dk