Søg støtte

Søg

Nyhed -

Tre ud af fire rygere vil gøre Danmark røgfrit for børn

77 pct. af dem, der selv ryger, vil have et røgfrit Danmark for børn og unge - og rigtig mange gør, hvad de kan for ikke at give tobakken videre. Derfor siger TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse nu tak til rygerne.


Det er sjældent, at nogen siger tak til rygerne. Men ikke desto mindre er det præcist, hvad Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden gør i en ny kampagne. Kampagnen skal understrege, at langt de fleste danskere ikke synes, at børn og unge skal ryge. Og her er der ingen uenighed mellem rygere og ikkerygere. Hele 77 pct. af dem, der selv ryger, ønsker også et røgfri Danmark for børn og unge i 2030.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge

Det viser nye beregninger fra undersøgelsen ’Danskernes holdning til tobak 2018’. 

"Det er måske lidt overraskende, at vi siger tak til dem, der ryger. Men vi synes faktisk, en tak er på sin plads. For de fleste gør sig umage for ikke at give den dårlige vane videre til næste generation. Dem, der ryger, ved om nogen, at det kan være svært at stoppe. Derfor synes de, som de fleste, at det skal være sværere at begynde," siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Bred opbakning blandt danskere

Der er altså bred opbakning til at gøre noget ved, at 40 børn og unge hver dag begynder at ryge.

"Den enorme støtte til en røgfri fremtid blandt både rygere og ikkerygere viser, at vi er mange, der vil samme vej. Uanset egne vaner kan vi samles om, at vores børn og børnebørn ikke skal ryge. Den opbakning vil vi gerne sætte fokus på i kampagnen," siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Den nye kampagne, der bare hedder ’Tak’, viser voksne tage hensyn, når de ryger – ikke mindst, når der er børn eller unge i nærheden. Det store hensyn er udtryk for, at samfundet har ændret holdning til rygning. Sidste undersøgelse af ’Danskernes rygevaner’ viste, at de fleste rygere ikke ville ryge, hvis de kunne leve deres liv om. Derfor gør de sig store anstrengelser for ikke at give tobakken videre til den næste generation.

Tæt på et politisk gennembrud

"Vi vil gerne takke rygerne for deres omtanke. For bare nogle år siden var der kun ganske få, der troede, at en røgfri generation var mulig. Nu er vi snublende tæt på at få gennemført en samlet lovgivning, der vil få markant færre børn og unge til at ryge," siger Mette Lolk Hanak.

I disse dage bliver der på Christiansborg forhandlet om både højere pris på tobak, røgfri skoletid, neutrale pakker og tobak under disken. Fire tiltag, som Røgfri Fremtid har anbefalet.

"For ikke længe siden virkede de her forslag urealistiske. Men også her er tiderne skiftet. Vi er enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget ved, at så mange børn og unge ryger. Hvis vi bare lige får politikerne med, så har vi taget et stort skridt fremad. Et skridt, der for alvor vil forbedre børn og unges muligheder for sundhed og livskvalitet," lyder det fra Jette Jul Bruun.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har taget initiativ til partnerskabet ’Røgfri Fremtid’, der har som hovedmål, at ingen børn og unge begynder at ryge i 2030.

Læs mere om Røgfri Fremtid her.

Jette Jul Bruun

Underdirektør