Ældre og bilisme

”Jeg forbinder det at køre i min bil med frihed og uafhængighed. Den er et tegn på, at jeg stadig er i live og ved min fulde fem. Husk på: Jeg har haft bil i 49 år. Den kan man ikke bare tage fra mig…”

Sikkerhed 89-årige Birthe Foersom trækker kørehandskerne i blødt skind på. Strækker fingrene og ryster håndleddet, så gulduret falder ned. Inden hun smækker døren til lejligheden på Frederiksberg klapper hun let på lommen, hvor bilnøglerne plejer at ligge. Alt er som det skal være.

På parkeringspladsen nedenfor holder hendes sorte Ford Ka. ”Den er lille og rap. Og lige en sag for mig.” Hun klapper den let på kølerhjelmen, som var det hendes bedste ven. Det er den på mange måder også.

Min bil er min frihed

”Jeg vil nødig undvære min bil. Jeg føler mig stækket uden. Den giver mig bevægelsesfrihed og er en stor praktisk hjælp i hverdagen. Jeg forbinder det at køre en tur med frihed og uafhængighed. Den er et tegn på, at jeg stadig er i live og ved min fulde fem. Husk på: Jeg har haft bil i 49 år. Den kan man ikke bare tage fra mig.”

For Birthe Foersom er det at sætte sig bag rattet en alvorlig sag. Hun elsker at køre, men hun er også pinlig bevidst om, at sikkerheden for andre og hende selv kommer før alt andet. Sådan skal det være, når man er 89, opereret på begge øjne for grå stær og ikke er nær så hurtig, som man var engang.

Elitebilist

”Jeg føler mig som en god og sikker bilist. Jeg har aldrig været indblandet i andet end et par småting. Mit forsikringsselskab skrev for nylig: ”Tillykke, du er elitebilist!” Det blev jeg glad for og har naturligvis ikke undladt at fortælle det til min familie og veninder.”


’Elitebilisten’ har imidlertid lavet sine egne forholdsregler i trafikken. Hun kører således ikke, når det er mørkt. Holder sig til steder, hun kender. Drikker ikke alkohol samme dag, hun skal køre, overholder alle hastighedsbegrænsninger og tager i det hele taget ingen chancer i trafikken. For som hun siger: ”Hvorfor skulle jeg. Jeg har ikke travlt…”

89-årige Birthe Foersom er en af stadig flere ældre, der kører bil i en sen alder. På Danmarks Tekniske Universitet er man i gang med et stort forskningsprojekt om ældre bilister og deres køreegenskaber. Overordnet konklusion: De ældre kører godt og sikkert.