Rana kigger ud under tørklædet. Med sine tindrende øjne er det nærmest, som om hun ser igennem én. Hun smiler venligt og byder på hjemmelavet kage og Nescafe.

Trivsel Ved siden af sidder Zakeye. Ret op og ned med det ene ben trukket op under sig. Som en lille nysgerrig – men også vagtsom – fugl. Hun kigger ned og lader Rana føre ordet. Der er en klar rollefordeling imellem de to. En fordeling, som ikke kun skyldes, at Rana er på hjemmebane, og Zakeye er gæst. Men som skyldes helt grundlæggende forskellige positioner i deres liv.

Bydelsmødre

Rana El Hajj er en af knap 400 bydelsmødre i Danmark. Et korps af ressourcestærke kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, som kan sproget, er i uddannelse eller job, har et stort socialt netværk og ved, hvad det kræver for at begå sig i et samfund som det danske.


”Bydelsmødrene er frivillige kvinder, der hjælper andre kvinder. Vi har oplevet på egen krop, hvad det vil sige at være nye, ikke kunne sproget og skulle finde vej i en anderledes kultur. Derfor har vi en adgang til disse kvinder, som ingen andre har. I kraft af vores køn, etnicitet og sociale baggrund.”

Zakeye El-Sadani nikker. Hun forstår det meste, mens det kniber med selv at formulere sig på dansk. I seks måneder har hun haft Rana som bydelsmor. En uvurderlig støtte og hjælp, siger hun selv.

”Jeg bruger Rana til både det praktiske og det personlige. Hun har været med mig til forældremøde på skolen, som oversætter og bisidder på kommunen. Hun har hjulpet mig i gang i vuggestuen med min søn, introduceret mig til lokalmiljøet her i Gladsaxe. Og så har hun været en vigtig hotline, hvis der er noget, der har været svært i mit liv. F.eks. omkring min mand eller opdragelse af børnene.”

Rana supplerer: 
”Vi er en slags ’oversættere’, som kender koderne i det samfund og nærmiljø, vi bor i. Vi forsøger på en meget jordnær måde at skabe den integration og inklusion, som mange taler om – men som de færreste ved, hvordan de skal forvandle til konkret handling.” 

Bydelsmødrene tager med til forældremøder, er oversættere, er bindeled til kommunen, introducerer til det lokale sports- og foreningsliv og danner lokale netværk. Rana El-Hajj er en af dem.