Feriedrenge Bornholm

Skulder ved skulder står de. Med pudsede støvler, grønne militæruniformer og baretten korrekt knækket mod højre. De siger ingenting. Kigger derimod lige frem med alvorsfulde blikke og brystet skudt frem.

Trivsel Unge drenge, der gør alt for at ligne rigtige mænd. Men billedet krakelerer sekunder senere. Et undertykt gab får lavinen til at rulle. De 16 drenge glemmer for en stund alt om militærdisciplin og overordnede, der nærmer sig med hastige skridt. Det, der startede med et gab, er endt i højlydte grin, kåde drengestemmer og dask på skulderen.  

Først da oversergent P.K. Rasmussen viser sig, bliver der ro. Drengene fra socialt udsatte hjem i hovedstadsområdet har enorm respekt for den aldrende oversergent, som de konsekvent omtaler ’hr. Oversergent’.

Respekt og nysgerrighed

I to uger er de under hans kommando. Nøje udvalgt til et sommerferieophold på Almegårds Kaserne på Bornholm – med et tætpakket militær- og civilt program, de skal igennem. Med fokus på at styre temperamentet, tale ordentligt, kigge folk i øjnene og møde verden med respekt og nysgerrighed.

”De militære dyder og traditioner er perfekte til den slags, og de unge kender jargonen fra film,” forklarer oversergenten.

16 stemmer, der alle er ved at gå i overgang, møder verdenen med første vers af ”I Østen stiger solen op…” Oversergenten kvitterer for skønsangen ved at kalde dem for ”kernen af dansk ungdom”. Og som de står der fulde af liv og gåpåmod, er der noget om snakken.

Oliver

Oliver Melsted gør honnør med de andre. Han er træt og vil bare gerne hjem. Det har været et ophold for livet, siger han, men han savner sin mor, søster og friheden derhjemme.


”Min mor er alene, og der er ikke råd til udenlandsrejser. Jeg er glad for, at jeg kom med på denne tur og kunne udfordre mig selv. Jeg har i den grad overvundet mig selv: Lært at det ikke koster noget at prøve, men at det til gengæld koster meget bare at give op...”

Nye venner og gode minder

Oliver kigger længe frem for sig. Den store uniform får ham til at se yngre ud, end han er. De alvorsfulde øjne får med ét en varmere glød. I morgen skal han med færgen hjem. Slut med daglig morgenrengøring, eksercits og dage, hvor alt er planlagt med militærisk præcision. Men det er samtidig afsked med nye gode venner og en oplevelse, han aldrig vil glemme.


Hvert år rejser 20 udsatte drenge fra hovedstadsområdet til Bornholm på ferielejr på Almegårds Kaserne. Formålet er at give dem en oplevelse, de aldrig glemmer og en ny chance i livet. 15-årige Oliver Melsted er en af de udvalgte feriedrenge.