Med andre øjne

Han stirrer ind i spejlet. Kigger skiftevis med vantro og smilende øjne på sin egen forvandling. Fra ærkedansk postbud fra Fyn til tyrkisk mand med sort hår, mustache og gylden hud.

Trivsel

Makeup-artisterne lægger den sidste farve, retter lidt på skægget og giver øjenbrynene den sidste makeover. Han er klar til at gå ud i verden. Ikke længere som Paw Nielsen – 36 år, familiefar, fynbo, postafløser og indtil sidste år tillidsmand hos Post Norden i Nørre Åby – men derimod som Asim, 36 år, fynbo, født i Danmark af tyrkiske gæstearbejdere og arbejder på et pizzeria.

Paw kigger i spejlet en sidste gang. Han har opdigtet sin nye identitet, men professionelle har hjulpet ham med at realisere den. Nu venter fire timer på egen hånd i Roskilde, som en del af mangfoldighedsprojektet ”Med andre Øjne”. 

Spændt og nervøs

Hvordan vil det gå? Vil han møde racistiske tilråb eller ligegyldighed? Hvordan vil han selv opleve at se ud som en anden? 

Han har glædet sig til at skifte etnicitet for en stund. I det daglige er han faglig aktiv i Post Norden. Her er kulturmøder og forskellige identiteter en del af hverdagen. Derfor kan han forhåbentlig bruge sine erfaringer. Både som en personlig- og faglig efteruddannelse.

En sjælden chance

”Det er sjældent, hvis nogensinde, man får lov til at prøve en helt anden identitet af. Jeg kender ingen indvandrere personligt, men jeg vil gerne prøve at sætte mig i deres sted. Opleve, hvordan de bliver mødt, når de færdes i vores samfund. Samtidig er jeg spændt på min egen reaktion. For selv om jeg hører til på venstrefløjen og generelt bekæmper racisme, må jeg jo nok indrømme, at jeg heller ikke er fordomsfri.”

Omkring ham er andre af kursusdeltagerne på Metalskolen i Jørlunde ved at ændre identitet. Ud af 18 tillidsfolk fra store danske virksomheder bliver de ni udstyret med en anden etnicitet. De skal alle ud på en rejse – en stor del af den foregår inde i dem selv.”

"Med Andre Øjne” hedder mangfoldighedsprojektet fra teatergruppen Global Stories, der har til formål at skabe selvrefleksion og debat. Læs mere på medandreojne.com