Støtteforeningen Broen

”Jeg er ikke flov over at få hjælp. Alle kan havne i en situation, hvor de har brug for hjælp. Jeg er bare taknemmelig for, at der er nogen, der kan og vil hjælpe. Ellers havde jeg ikke været der, hvor jeg er i dag.”

Trivsel Hun ligner en hvilken som helst anden pige, som hun dribler alene rundt på asfaltbanen en sen eftermiddagstime i Horsens. Opslugt af sin sport og sin egen verden i en sådan grad, at tid og sted er ophævet. Hun laver små finter, vrider i hoften, sætter af og skyder. Gør det samme igen og igen. Bolden sejler sikkert i kurven 9 ud af 10 gange. Et tilfreds nik og så ellers forfra.

Sådan fortsætter det i timevis. Hver dag, hver uge, året rundt. Det er nødvendigt for at holde trit med de bedste, siger hun. Grace Gardner er en af Danmarks største basketball-talenter. Kun 14 år gammel, men allerede playmaker på U16-landsholdet og udtaget til et utal af talenthold – med udsigt til meget mere. 

Ingen dans på roser

Sådan har det ikke altid været. For historien om Grace starter et andet sted. I en lille undseelig lejlighed i Horsens, hvor kærligheden og opbakningen nok er stor, men hvor pengene er så små, at et kontingent til den lokale sportsklub og de nødvendige basketballsko er en alvorlig belastning for husholdningsbudgettet.

Og da først stævnerne, samlingerne med talentholdene og rejserne kommer til, må Graces forældre trække en streg i sandet. Der er ikke råd, lyder beskeden. Grace kender forholdene derhjemme. Det gør det bare ikke nemmere at acceptere, at hun ikke kan det samme som alle de andre.

”En dag kom min mor og fortalte, at hun havde fundet en sponsor. En, der ville hjælpe os med at betale kontingent, udstyr og nogle af de ture, jeg skulle på. Jeg var vildt glad. Først senere fandt jeg ud af, at det var en forening, der hjælper trængte familier som vores.”

Hjælp giver mere motivation

Grace kigger på sine fingre med den slidte neglelak. Om lidt skal hun træne igen. Hun ved, at intet kommer af sig selv, at man skal kæmpe for det. Det har hun lært derhjemme. Inden hun rejser sig, kaster hun håret bagover og udbryder med et genert – men også sært selvsikkert – smil:

”Jeg er ikke flov over at få hjælp. Alle kan havne i en situation, hvor de har brug for hjælp. Jeg er bare taknemmelig for, at der er nogen, der kan og vil! Havde der ikke været det, havde jeg slet ikke været der, hvor jeg er i dag. Det giver en stærk motivation til at fortsætte…”    

Grace Gardner, 14 år og playmaker på U16-landsholdet i basketball. Hun er blot en af ca. 1.200 børn, der årligt får økonomisk hjælp til at dyrke sport gennem Broen. Foreningen betaler kontingent, udstyr og i visse tilfælde transportudgifter for familier, der ikke har råd.