Sundhed i gaden

Teddy har levet hele sit liv på gaden. Med stoffer og alkohol som to faste holdepunkter. Han har set mange af sine kammerater dø af druk og overdosis. For nogle måneder siden måtte han selv træde til og redde en bekendt fra at dø ved hjælp af hjertemassage.

Sundhed ”Her ligger Dødens Lokum.” Elvis Odin Teddy Bjarne Rasmussen – i daglig tale bare ’Teddy’ – peger over mod den blå dør i parkeringshuset.  

”Det har aldrig heddet andet blandt os. For alle andre er det sikkert bare et uhumsk offentligt toilet, man kun går ind på, hvis man virkelig skal. For os på gaden er det et af byens foretrukne fixerrum. Det var her, jeg fandt ham…”

Teddy tager i døren. Den er låst. Odense Kommune er ved at renovere toiletterne, bekendtgør et skilt. Han trækker på skulderene. Som en af gadens folk er han vant til låste døre og pludselig opståede behov for at skulle sno sig og finde nye udveje.

Handler resolut, skubber væk og redder liv

Sådan var det også den dag mellem jul og nytår for et år siden, hvor han var på vej ind på toilettet med en kammerat for at få sig en ’morgenstreg’.    

”Det første, vi så, var en mand, der stod og holdt døren ind til en toiletbås, hvor der lå en anden mand på gulvet. Vi skubbede ham væk og opdagede, at manden på gulvet lå helt stille med savl om munden og det hvide ud af øjnene. Han trak ikke vejret.”

Teddy tager en slurk af morgenens anden øl, inden han fortsætter. 

”Jeg tørrede det værste væk og begyndte med hjertemassage og mund til mund, mens min kammerat ringede 1-1-2. Jeg var ikke bange, mens det stod på. For jeg havde jo lært, hvordan man gjorde. Kirkens Korshærs Varmestue havde kort forinden spurgt, om vi ville være med på deres kursus i førstehjælp. Det ville jeg gerne. Det blev hans og mit held.”

Døden og himlen i samme rum

Teddy kigger sig rastløst rundt. Han vil tilbage til sin flok. Da han passerer ”Dødens Lokum” med den blå dør, stopper han kortvarigt op og mumler halvt for sig selv:

”Jeg har set mange ting ske bag den dør. Mindst otte af mine venner er døde her. Men det er også bag den dør, jeg har mærket et sus, der er svært ikke at vende tilbage til igen og igen.” 

Projekt ”Sundhed i gaden” har til formål at nå nogle af de mest udsatte grupper i Danmark via særlige førstehjælpskurser. Røde Kors har gennemført kurserne i samarbejde med landets varmestuer.