Tryg start på livet

Philip ligger ved mors bryst. Kun iført ble tager han for sig af retterne. Med blikket stift rettet mod verdens navle: Mor. Han smiler veltilfreds og følger hende tæt med øjnene. Sutter, smasker og tager fra imens.

Sundhed Camilla Andersen smiler tilbage. For fire måneder siden blev den 36-årige projektleder mor for første gang. Det havde ikke været planlagt, men når nu det skete, skulle det selvfølgelig være. Det var de ikke i tvivl om.

Selv om det ’gode liv’ med masser af tid til karriere, job, hinanden og egne fritidsinteresser for altid ville være forandret. Så ventede et nyt spændende kapitel på dem, var de sikre på.

Allerede dagen efter fødslen begyndte det at gå skævt. Fødslen var ellers forløbet perfekt. Otte timer fra første ve til der lå en velskabt dreng på Camillas bryst. Med tallene: 52 centimeter og en vægt 3.670 gram. 

Skriger til der ikke er mere stemme

Om dagen var deres lille dreng da også eksemplarisk. Han sov for det meste og smilede til gæsterne, når han var vågen. Men anden nat begyndte skrigeriet. Fra 23 til 07 nonstop. Philip ville ikke spise. Tredje nat var der ikke mere gråd tilbage, kun en hæs klynken. Kræfterne var brugt op. Han lå slap hen og så mere og mere afkræftet ud.

Camilla følte sig fortvivlet. Hvorfor ville han ikke ammes? Var det hende, der var noget i vejen med? Egnede hun sig overhovedet til at være mor, når hun ikke kunne finde ud af selv det mest basale – at amme sit eget barn? I morgen måtte de søge hjælp. Der var ingen vej udenom.

Tilbage til hospitalet

På Hvidovre Hospitals Amme-ambulatorium var meldingen klar: De skulle genindlægges. Deres dreng havde tabt 16 procent af sin kropsvægt. Det var alvorligt, men ikke kritisk, lød meldingen. De lagde ham under en varmelampe, gav ham drop og besluttede at beholde ham nogle dage til observation.

Camilla var ked af det. Utilstrækkelighedsfølelsen ulmede indvendig, men samtidig vidste hun, at de nu var i gode hænder. Og vigtigst af alt: Philip tog på igen. Han var sulten, kunne hun se, men amningen var bare aldrig kommet i gang. En følelse af ydmyghed og taknemmelighed skyllede ind over hende. Så let var det åbenbart heller ikke at være mor…

Philip er et af de børn, der akut blev genindlagt på grund af manglende indtag af føde og et vægttab på 16 procent. Et større forskningsprojekt ønsker at fremskaffe viden om, hvordan forældre bedst støttes efter fødslen.