Trygt natteliv

”De fleste voldsepisoder sker på rene banaliteter eller misforståelser. En væltet øl, et forkert blik, kampen om den samme pige. Jeg kan som regel se i folks øjne, allerede når de kommer, om de er ude på ballade...”

Trivsel ”Hej Peter, hvor er det godt at se dig…” Kvinden i de høje stiletter og svømmende øjne kaster sig om halsen på Peter Ries. Den hærdebrede dørmand på diskotek ’Den Kække Gris’ gengælder knuset, mens øjnene konstant afsøger dansegulvet og sofagrupperne i det tætpakkede lokale.

Han er på arbejde. På en af årets travleste gå-i-byen-dage i Esbjerg. Studenterne er netop sprunget ud, ferien står for døren, og der er dømt grisefest for alle pengene.

Den sorte Security-uniform skaber naturligt en vej. Mange hilser, andre vil drikke om kap, og atter andre får travlt med at gå den modsatte vej, når de ser den tætbyggede dørmand nærme sig.

Øjnene afslører dig

I 12 år har han stået som dørmand i Esbjerg. Intet kan længere overraske. Han har set det hele, kender tegnene på ballade og har hørt alle fordommene om hidsige fiskere og løse knytnæver i byen længst mod vest til hudløshed.

”Sådan var det engang. Nu er Esbjerg ikke værre eller bedre end andre provinsbyer. Langt de fleste voldsepisoder sker på rene banaliteter og misforståelser: En væltet øl, et forkert blik, kampen om den samme pige… Jeg kan som regel se det i folks øjne, allerede når de kommer, om de er ude på ballade. Smiler de og søger øjenkontakt? Eller er de letantændelige og umulige at få øjenkontakt med?” 

30 år og overvejer at stoppe

Peter afbrydes konstant af stamgæster. Han er populær og erkender åbent, at det at være en del af nattelivet, er gået i blodet på ham. Men tankerne om at trække sig tilbage er begyndt at melde sig.

”90 procent af vores arbejde er at servicere kunderne og bidrage positivt til festen. Men i 10 procent af tiden er det konfrontationen – og ultimativt magtanvendelsen – der er i centrum. Jeg får stadig sværere ved at acceptere den sidste del og identificerer mig på ingen måder med at være en slagsbror.”

At han netop har rundet de 30, er færdiguddannet økonom med speciale i Asien, har kone og en datter på tre derhjemme, trækker også den anden vej. ”Måske er det på tide at lade andre overtage vagten,” funderer han.

Endnu en ret fredelig nat

På diskotek ’Den Kække Gris’ har der ikke været behov for at bruge jernnæve eller tilkalde politiet denne nat. Lidt provokationer og løftede pegefingre er alt, hvad det er blevet til.

Peter gør klar til en sidste runde. Et par ungersvende, tydeligvis under 18 år, forsøger ihærdigt at komme ind. De må gå igen med uforrettet sag. Kort efter kaster den ene op på fortovet, mens den anden filmer ham med sin smartphone. Vagten er slut for denne gang.

Peter Ries har været dørmand i 13 år i Esbjerg. Sammen med andre dørmænd, bartendere og politifolk i Syddanmark har han været på kursus i konflikthåndtering. Målet er at øge sikkerheden og trygheden i nattelivet i Syd- og Sønderjylland.