Fakta

Et partnerprojekt i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

Projektet skal undersøge og finde løsninger på, hvordan man forebygger overgældssætning blandt unge mellem 18 og 30 år

Stadig flere unge havner i gældsproblemer. Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden er gået sammen om at få vendt udviklingen med projektet Plus på kontoen.

Trivsel

I 2008 var 49.019 unge i aldersgruppen mellem 18 og 30 år opført i RKI. I 2013var tallet steget til 55.994. Tal fra RKI viser, at flere unge end nogensinde før er registrerede som dårlige betalere.

Samtidig viser en ny rapport som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden har udarbejdet i projektet Plus på kontoen, at andelen af unge, der oplever gældsproblemer, er langt større end hidtil antaget. 

Gældsproblemer defineres i rapporten som gentagne betalingsproblemer i forhold til fx husleje, el eller andre vigtige udgifter. Og gældsproblemer kan have store konsekvenser for de unges liv og trivsel mange år frem.

Færre unge skal ende i en gældsspiral, der kan påvirke dem negativt i mange år frem

“Vi ved, at gældsproblemer påvirker de unge helt ned til, om de får noget ordentligt at spise, og om de sover godt om natten. Og generelt viser vores analyser, at unge med gældsproblemer har en betydeligt lavere tilfredshed med livet, og at deres egen oplevelse af deres helbred er langt dårligere end unge uden gældsproblemer. Både for de unges og for samfundets skyld bør vi sætte ind med forebyggelse, så færre unge ender i en gældsspiral, der kan påvirke dem negativt i mange år frem og gøre deres muligheder for at bidrage positivt til samfundet betydeligt ringere,” siger Gurli Martinussen.

Med kassekreditter, afbetalingsordninger og hurtige, digitale forbrugslån er adgangen til forbrugerkredit accelereret voldsomt i det nye årtusinde.

“I dag er der sjældent andre end forbrugeren selv til at bremse lånefesten, hvilket stiller helt nye krav til de unge. Det handler ikke kun om at kende og kontrollere sin økonomi, men i stigende grad også om at bevare det kølige overblik på en både fysisk og digital markedsplads, hvor man konstant opfordres til hurtigt forbrug for lånte penge. Vi kan ud fra vores resultater se, at en foruroligende stor andel af dagens unge har vanskeligt ved at håndtere de mange udfordringer, og at det kan have langvarige negative konsekvenser," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden går på baggrund af rapportens analyser i 2016 videre med en række tiltag og forsøg, der skal resultere i nye metoder til effektiv forebyggelse af unges gældsproblemer.

 

 
 Ungdomsliv på kredit  

Ungdomsliv på kredit

Læs rapporten fra første fase af projektsamarbejdet "Plus på kontoen" mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden

Læs mere

     
     

En chance i livet

Alle børn og unge skal have de bedste muligheder for at udvikle deres personlige, sociale og faglige kompetencer. TrygFonden vil arbejde for, at flere unge får en kompetencegivende uddannelse, da dette mindsker risikoen for misbrug, social isolation, kriminalitet, kroniske sundhedsproblemer og arbejdsløshed.
En chance i livet

Sammen skaber vi tryghed