Fremtidens forebyggelse - ifølge danskerne

"72 % ønsker, at det offentlige tager et større ansvar for at sikre sunde rammer for befolkningen", viser rapporten "Fremtidens forebyggelse - ifølge danskerne". Læs hele rapporten her på siden.

Sundhed Størstedelen af den danske befolkning er parate til at betale over skatten for tiltag som sund skolemad og transportfradrag til cyklister, og bifalder differentieret moms på sunde fødevarer og øgede afgifter på tobak. Dermed gøres der op med myterne om danskerne som modstandere af indblanding i deres livsstil.

Hele 80 procent erklærer sig eksempelvis klar til den differentierede moms på fødevarer, som har været diskuteret politisk i årevis, og der er kun meget små udsving i danskernes holdninger, uanset deres personlige politiske ståsted, viser undersøgelsen, der har 2006 deltagere.

- Undersøgelsen er et markant opgør med en række af de vaneforestillinger og myter om danskernes holdninger til sundhed og forebyggelse, der hidtil har præget debatten. Danskerne ved udmærket, hvad der er sundt og usundt. Men de har svært ved at modstå de usunde fristelser i en travl hverdag og efterlyser en hjælpende hånd – også fra politisk hold. 

Forbudt for børn 
Når det handler om vores børn, går den danske befolkning ind for forbud i stor stil. Således ville tiltag som ”krav om at vise ID ved køb af alkohol”, ”indføre hårdere straffe til værtshusejere, der lader personer under 16 købe alkohol”, ”forbyde rygning i nærheden af børn” ”indføre en særlig lav promillegrænse for unge mænd, der kører bil” få bred opbakning blandt danskerne.