Tilbage til TrygFonden.dk

Hjerteløberen

Klaus Hedegaard løb hurtigt den fredag eftermiddag, Alf faldt om med hjertestop.

Handlekraft der redder liv

Det er fredag eftermiddag, da der pludselig lyder en sirenelyd fra Hjerteløber-app'en på Klaus Hedegaards mobil: Der er sket et hjertestop få hundrede meter væk. Klaus skynder sig, og når frem som den første - før ambulancen. Det er Alf, der har fået hjertestop og Alfs kone, der har ringet 1-1-2, som har aktiveret de nærmeste hjerteløbere samtidig med ambulance og akutlægebil sendes afsted. Alfs kone er overrasket, men taknemmelig, da hun åbner døren for Klaus, som straks går i gang hjertemassagen i soveværelset, hvor Alf er faldet om. Et par minutter senere ankommer endnu en hjerteløber, der har fået alarmen via sin hjerteløber-app. Han har en hjertestarter med, og sammen med Klaus fortsætter de den livreddende førstehjælp, indtil ambulanceredderne kommer og tager over. Alf overlever og har det godt i dag. Det samme har Klaus, der er glad og stolt over, at han handlede hurtigt - for minutterne er kostbare, når et menneske falder om med hjertestop. Klaus ville gøre det igen til hver en tid.

For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med 10 procent. TrygFonden Hjerteløber er en app for frivillige, som melder sig til at yde hjertelungeredning og bringe hjertestartere ud, når der er hjertestop i nærheden. I dag får ca. 4.000 danskere hjertestop uden for hospital hvert år. Op til 50 procent overlever, hvis de får hjertelungeredning og stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Kun 3 procent overlever, hvis behandlingen først begynder, når ambulancen ankommer.

"Når jeg som læge kommer ud til en person med hjertestop, gør det en markant forskel, at der allerede er frembragt en hjertestarter og startet basal genoplivning. Du behøver hverken at være fagperson eller hurtigløber for at melde dig som hjerteløber," fortæller overlæge Søren Loumann Nielsen.

Når et menneske falder om med hjertestop, er hurtig hjælp afgørende.

Bliv hjerteløber

Danmark har over 20 år oplevet en tredobling i antallet, der overlever et hjertestop uden for hospitalet samt i andelen af hjertestop, hvor vidner træder til. Samtidig er antallet af offentligt tilgængelige hjertestartere nærmest eksploderet. På hjertestarter.dk kan alle registrere sin hjertestarter og se, hvor den nærmeste er placeret. Oplysningerne deles med de sundhedsprofessionelle medarbejdere på AMK-vagtcentraler landet over, så førstehjælpere kan guides til nærmeste hjertestarter ved et 1-1-2-opkald. Systemet er det største af sin art i verden, og de mange registrerede hjertestartere er hver dag med til at redde liv.