1-1-2-app i succesfuld aktion

Reddere nåede i sidste uge hurtigt frem til en mand, der var ved at drukne i en sø nær Herning. Primært fordi, at en borger brugte 112-app'en på sin mobiltelefon, da han slog alarm.

Sundhed 112-app’en blev lanceret for tre uger siden, og nu har den allerede været med til at redde liv. En mand, der var ved at drukne i Søby Sø nær Herning, fik således hurtig hjælp, fordi en borger slog alarm via app’en. 

”App'en har formentlig været med til at redde vedkommendes liv,” siger lederen af alarmcentralen i Aarhus, politikommissær Klaus Hvegholm Møller. 

App’en virker på den måde, at den, via GPS-koordinater, automatisk angiver din position til alarmcentralen, når du bruger den til at ringe 1-1-2 med. På den måde kan redderne hurtigt kører af sted mod den præcise lokation. 

Jo længere væk fra byområder, desto sværere er det nemlig for reddere at finde hurtigt frem til det præcise ulykkessted – blandt andet fordi der sjældent er et vejskilt og et vejnummer, som redderne kan køre efter. 

I tilfældet med ulykken i Søby Sø, havde der for eksempel været en risiko for, at redderne var kørt en forkert vej ind til søen, hvis alarmcentralen ikke havde fået anmelderens GPS-koordinater. 

Nu gik der i stedet kun otte minutter fra opkaldet, indtil redderne havde fat i den nødstedte mand i søen. 

”Der blev ikke spildt et eneste sekund i hverken alarmcentralen eller ambulancen,” siger Klaus Hvegholm Møller. 

Trygfonden har finansieret app’en, der findes til både iPhone, Android og Windows Phone.