Hvordan fremmer vi psykisk sundhed hos spædbørn?

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge om forældretræning kan være med til at modvirke mistrivsel hos spædbørn og småbørn. TrygFonden har doneret små 6 millioner kroner til projektet.

Trivsel Nyfødte og små børn har brug tryghed og følelsesmæssig kontakt fra deres forældre. Hvis de ikke får det, er de i fare for alvorlig mistrivsel, hvilket kan have alvorlige negative konsekvenser for resten af deres liv. Et nyt forskningsprojekt ser på, hvordan man kan forhindre dette. 

Det er lektor og PhD Mette Skovgaard Væver fra Københavns Universitets Babylab, der står bag projektet. Hun leder efter svar på to spørgsmål: 1) Hvordan screener man bedst i forhold til at finde ud af, hvilke børn der er i fare for tidlig mistrivsel? 2) Hvad er effekten af træningsprogrammet ”Tryghedscirklen”, der skal hjælpe disse børn og deres forældre? 

Både screeningen og programmet foregår i Københavns Kommune blandt i alt 9.000 spædbørn og 16.000 nybagte mødre. 

Københavns Kommune og TrygFondens Børneforskningscenter, Aarhus Universitet er samarbejdspartnere i projektet, og resultaterne fra undersøgelsen vil give Københavns Kommune viden om effekten af en ny og systematisk tilgang til at opdage og intervenere i forhold til risici for spædbarnets psykiske sundhed.