Bevægelse hitter i de boglige fag

77 procent af landets skoler har bevægelse i boglige fag som fx matematik og sprogfag, viser ny undersøgelse fra Dansk Skoleidræt og TrygFonden. I december skruer 825 skoler endnu mere op for aktiviteterne – de er nemlig med i dette års bevægelsesjulekalender.

Sundhed

Kemi-bingo, ord-ræs og matematik-stomp. Kreativiteten er stor, når små og store elever bevæger sig i løbet af skoledagen, og på langt størstedelen af de danske skoler er eleverne aktive i de boglige fag. 77 procent af skolerne har bevægelsesaktiviteter i fx dansk, matematik og sprogfag.

Det viser den nye undersøgelse ”Bevægelse i skoledagen 2018”, der er udarbejdet af Oxford Research for Dansk Skoleidræt og TrygFonden.

Undersøgelsen "Bevægelse i skoledagen 2018" er baseret på svar fra 480 skoler i Danmark

Med skolereformen blev 45 minutters daglig bevægelse et nyt element for skolerne. De nye tal vidner om, at det ofte er i de boglige fag, at der arbejdes med området. En udvikling, der glæder Dansk Skoleidræts generalsekretær, Bjørn Friis Neerfeldt.

"Bevægelse sikrer variation i skoledagen og er et vigtigt element i elevernes læring. Når de bruger kroppen, styrker det deres evne til at forstå og huske det faglige indhold. Det viser forskningen, og det er også tilbagemeldingerne fra de mange lærere og pædagoger, vi hver eneste dag er i kontakt med rundt om på skolerne. Men bevægelse i de boglige fag falder ikke lige naturligt for alle undervisere, og derfor er det så vigtigt, at vi udvikler lettilgængelige inspirationsmaterialer," siger han.

Bevægelsesjulekalender får eleverne op af stolene

December er traditionelt lig med julehygge og en del stillesiddende skoleaktiviteter. Men samtidig er det også måneden, hvor Dansk Skoleidræt og TrygFonden i regi af projektet Sæt Skolen i Bevægelse sætter fut i klasseværelserne og de boglige fag med den såkaldte bevægelsesjulekalender. Her åbner eleverne hver dag en ny låge, der gemmer på videoer med forskellige brain breaks til undervisningen. Ikke mindre end 4662 klasser fra 825 skoler har bestilt kalenderen.

Sæt Skolen i Bevægelse er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen - et program, der gennem forskellige projekter til en aktiv skoledag skal få flere børn og unge til at bevæge sig mere og grundlægge sunde vaner tidligt i livet.

Flere børn og unge mærker glæden ved at bevæge sig

"Mere end to ud af tre skoler blev sidste skoleår efteruddannet i bevægelse gennem projekter i Sunde Børn Bevæger Skolen. Det betyder, at flere børn og unge mærker glæden ved at bevæge sig – og at lærere og pædagoger mærker, at det ikke behøver at være så svært at tænke bevægelse ind i skoledagen," siger projektchef i TrygFonden, Laura Munch.

 

 

Lev sundt

Mere motion, sundere kost, begrænset alkoholforbrug, ingen rygestart og respekt for solen. TrygFonden vil bidrage til, at flere børn og unge grundlægger en sund livsstil tidligt i livet, samt at flere lever et længere liv med bedst mulig livskvalitet.
Lev sundt