Udvikling af en livredningskultur

Fakta

Et samarbejde med Dansk Svømmeunion


I 2018 skal resultaterne fra forskningsprojektet ”Alle skal lære at svømme” udbredes og forankres hos alle de aktører, som kan bidrage til at styrke børns svømmefærdigheder fx skoler, svømmeklubber, svømmehaller, forældre mv.

Formålet er at få den nyeste viden formidlet og få udviklet og implementeret nogle enkle handlingsanvisende værktøjer og guidelines, der kan give inspiration og styrke, strømline og optimere svømmeundervisningen i Danmark.

I et kystland som Danmark er det essentielt at udvikle og udbrede en livredningskultur. Alle indsatser, der kan fremme en national livredningskultur, samles under dette nye initiativ.

Sikkerhed

På fundamentet af 20 års arbejde med livredning i Danmark, ønsker TrygFonden at booste opbygningen af en livredningskultur. Ud over at man skal kunne svømme, skal man også kunne redde sig selv og andre i en kritisk situation. Det overordnede mål er, at alle skal lære at svømme, og at denne kompetence opfattes lige så vigtig og naturlig, som at lære at færdes i trafikken. 

Ønsket er at aktivere børn og unge og udbrede de stolte livredningsfærdigheder
Ønsket er at aktivere børn og unge og udbrede de stolte livredningsfærdigheder fra stranden bredt ud i befolkningen. Dette kræver en flerstrenget indsats, herunder at flere får mulighed for at udvikle deres færdigheder i vand og forbedre deres vandkompetencer, fx ved at undervisning i livredning bliver et tilgængeligt og naturligt tilbud bredt i vandsports-miljøet – eller at man møder enkle og lærende ”gør-det-selv-øvelser”, når man er i svømmehallen.  


For at skabe de bedste rammer for dette udviklingstag har TrygFonden udvidet samarbejdet med Dansk Svømmeunion, så unionens topsvømmere, herunder det populære landshold, skal være med til at lyse på sagen, aktivere børnene og skabe mange ambassadører for svømme- og livredningssagen. Der er tale om et formålsdrevet samarbejde, der er med til at gøre indsatsen ekstra synlig, ligesom topsvømmerne aktivt skal være med til at lære danskerne at blive (mere) sikre vandhunde. Alle indsatser koordineres tæt med de øvrige tiltag under fokusområdet Respekt for vand. Samarbejdet om topsvømmernes indsats varer indtil OL i Tokyo i 2020 og blev første gang offentliggjort i forbindelse med EM i Svømning, som afholdtes i Royal Arena i København den 13.-17. december 2017. 

"Livredderne" på DR Ultra 2017

”Livredderne” sæson I blev vist fra slutningen af april til start juni. DR Ultra deltog aktivt i at sætte livredningssagen på dagsordenen hos børnene via deres mange platforme til såvel børn og voksne. De var særlige aktive på Instagram, ligesom der blev udviklet materialer til DR/skole. 

”Livredderne” sæson II blev optaget i uge 27 og blev vist fra slutningen af september. Begge sæsoner af ”Livredderne” er fremover tilgængelig online hos DR – og bliver aktiveret i det videre arbejde som en del af TrygFondens indsats til børn. Samarbejdet med DR om ”Livredderne” har boostet livredningssagen over for børnene og er et væsentlig bidrag i arbejdet for at opbygge en livredningskultur.      

 

 

Tema: Lær at svømme

Kom i gang med at svømme med vores tema på respektforvand.dk Læs vores tema om svømning