Fakta

G står for Gentlemen er en del af TrygFonden og Dansk Flygtningehjælps projekt "Mind your own business”.

”I vores verden står G for gangster. For at få respekt kræver det, at du kan slås, stjæle og lave ballade. Men vi har lavet vores eget kodeks, hvor G står for Gentlemen...”

Trivsel ’G’ for gangster. Det er gadens sprog og logik. Det er den verden, drengene bliver født ind i og skal leve op til.

Sådan har det været for generationer af drenge her. Men for Asim, Mohammed, Hakan, Younes og Rojvan er gangster blevet til gentleman. En ny levevej og mulig forretningside. En chance, de ikke har tænkt sig at forspilde.

Budskab serveret med t-shirt

For de etniske minoritetsdrenge, der alle er 15 år, har startet egen mikrovirksomhed. De designer og producerer T-shirts med et budskab, som viser en anden vej end gangstervejen. En vej, hvor det nye moralkodeks hersker, og hvor drømmene er alt andet end mikro.


”Vi sælger ikke bare T-shirts. Vi sælger en historie og et budskab, som er taget ud af vores liv. I vores verden står ’G’ for gangster. For at få respekt kræver det, at du kan slås, stjæle og lave ballade. Det har vi selv gjort, men det gør vi ikke mere. I stedet prøver vi at få vores kammerater og yngre søskende over på gentleman-holdet. Det er en lang kamp, men vi giver ikke op,” fortæller drengene.

G for Gentleman. En sand gentleman:

- Passer sin skole for at gøre fremskridt 
- Undgår kriminalitet
- Stopper et slagsmål for ikke selv at komme til at slå
- Ignorerer provokationer
- Undviger slaget og lægger angriberen ned, hvis nogen slår ud efter ham
- Siger nej tak, hvis andre vil lokke ham til at lave ballade 
- Siger nej tak, hvis andre vil lokke ham til at stjæle
- Tænker over, hvem han omgås og ser op til
- Gør ikke sin familie ked af det ved at gøre dumme ting

Fem drenge fra Urbanplanen på Amager har startet egen mikrovirksomhed og vandt i 2012 årets Mind Your Own Business pris. Projektet er startet af Dansk Flygtningehjælp og har til hensigt at hjælpe ’gangstere, gentlemen og rodløse unge’ fra ghettoerne rundt om i Danmark.


 Mind your own business  

Mind your own business

Learning business by doing business. Det er grundprincippet i projektet Mind Your Own Business.

Læs mere om projektet

     
     

En chance i livet

Alle børn og unge skal have de bedste muligheder for at udvikle deres personlige, sociale og faglige kompetencer. TrygFonden vil arbejde for, at flere unge får en kompetencegivende uddannelse, da dette mindsker risikoen for misbrug, social isolation, kriminalitet, kroniske sundhedsproblemer og arbejdsløshed.
En chance i livet

Sammen skaber vi tryghed