TrygFonden Constructive Fellowships

Fakta

Et samarbejde med Constructive Institute (CI) på Aarhus Universitet

TrygFonden er samarbejdspartner med CI omkring fem journalistiske fellowships, som kan søges af danske journalister.

Du kan læse mere om instituttet og søge om de fem fellowships på

CI's hjemmeside


Projektansvarlig

Projektansvarlig

Projektchef Peter Pilegaard er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

Peter Pilegaard 45 26 08 29

TrygFonden har i samarbejde med Constructive Institute (CI) på Aarhus Universitet oprettet fem journalistiske fellowships, der skal medvirke til at skabe en mere konstruktiv og vidensbaseret offentlig debat med en større tryghed til følge.

TrygFonden har fra 2017 og fem år frem bevilget 25 millioner kroner til uddannelse af danske journalister via fellowships på Constructive Institute (CI). Journalisterne eller redaktørerne kan til dagligt beskæftige sig med politik, sundhed og uddannelse eller lignende.

Meningen med instituttet er at skabe en mere konstruktiv og vidensbaseret journalistik, der udpeger løsninger i stedet for kun at pege på problemer. CI skal modvirke en stigende tendens til overdrivelser og myter i medierne – disse overdrivelser og myter er med til at skabe en forvredet offentlig debat. Med en større utryghed som følge.  

Fellowship programmet ved Constructive Institute er et europæisk sidestykke til de journalistiske fellowship programmer, der udbydes ved Stanford Universitet i San Fransisco og Harvard Universitet i Boston i USA.

Det er målet med programmet at give TrygFonden Constructive Fellows mulighed for at styrke deres viden inden for udvalgte faglige områder samtidig med, at de kan undersøge mulige løsninger på centrale problemstillinger på de stofområder, som de arbejder med nu eller skal arbejde med i fremtiden.

Fellowsne tilbringer et fuldt akademisk år (10 måneder) på Constructive Institute, og her vil de arbejde på hver deres projekt, følge undervisning inden for deres stofområder på Aarhus Universitet og følge et særligt forløb om konstruktiv journalistik, som Constructive Institute afholder.

De første fem TrygFonden Constructive fellows har færdiggjort deres fellowships:

 • Jakob Fuglsang, der er uddannelsesredaktør på Politiken, undersøgte, hvordan viden om undervisning i folkeskolen bliver brugt i medierne.
 • Nanna Schelde, der er journalist på Kristeligt Dagblad, undersøgte, hvordan man på en mere dybdeborende og konstruktiv måde kan skrive om menneskers udfordringer i den moderne verden.
 • Mathias Friis Hansen, der er journalist på DR’s undersøgende redaktion, undersøgte, hvordan medier på en konstruktiv måde kan dække populistiske partier og strømninger.
 • Sabrina Skjødt, der er journalist i DR Nyheder, undersøgte, hvordan konstruktiv journalistik kan bruges i forhold til digitale medier og journalistik rettet specifikt mod unge mennesker.
 • Bruno Ingemann, der er erhvervsredaktør i Jysk Fynske Medier, undersøgte, hvordan en konstruktiv journalistik kan forbedre folkets tillid til medierne.

  I august 2018 startede yderligere fem TrygFonden Constructive fellows på Constructive Institute:

 • Morten Vestergaard, journalist på Jyllands-Posten, der skal kigge på, hvordan konstruktiv journalistik kan bruges til at undersøge (og måske forbedre) sammenhængskraften i samfundet.
 • Kristina Lund Jørgensen, redaktør og journalist på Fyens Stiftstidende, der skal kigge på, hvordan konstruktiv journalistik kan bruges i live-events til at engagerer folk.
 • Mette Koue, nyhedsredaktør på dr.dk, der skal kigge på, hvordan konstruktiv journalistik bedst kan komme til udtryk på digitale platforme.
 • Rasmus Bøttcher Christensen, erhvervsjournalist i DR Nyheder, der skal kigge på, hvordan konstruktive historier og løsninger fra vores nabolande bedre kan blive integreret i nyhedstrømmen. 
 • Henrik Grunnet, redaktør og strategic advisor i International Media Support, der skal kigge på, hvordan konstruktiv journalistik kan implementeres i konflikt og post-konflikt områder.
 
Du kan læse mere om instituttet og søge et af de fem fellowships på https://constructiveinstitute.org

TrygFondens donationer

TrygFonden vil bidrage til at give flest mulige mennesker mulighed for at tage ansvar for egen og andres tryghed. Vi støtter omkring 900 projekter om året, der gør netop dét. Læs om flere af vores donationer her.

Læs om vores donationer