TrygFonden Constructive Fellowships

Fakta

Et samarbejde med Constructive Institute (CI) på Aarhus Universitet

TrygFonden er samarbejdspartner med CI omkring fem journalistiske fellowships, som kan søges af danske journalister.

Du kan læse mere om instituttet og søge om de fem fellowships på

CI's hjemmeside


Projektansvarlig

Projektansvarlig

Projektchef Peter Pilegaard er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

Peter Pilegaard 45 26 08 29

TrygFonden har i samarbejde med Constructive Institute (CI) på Aarhus Universitet oprettet fem journalistiske fellowships, der skal medvirke til at skabe en mere konstruktiv og vidensbaseret offentlig debat med en større tryghed til følge.

TrygFonden har fra 2017 og fem år frem bevilget 25 millioner kroner til uddannelse af danske journalister via fellowships på Constructive Institute (CI). Journalisterne eller redaktørerne kan til dagligt beskæftige sig med politik, sundhed og uddannelse eller lignende.

Meningen med instituttet er at skabe en mere konstruktiv og vidensbaseret journalistik, der udpeger løsninger i stedet for kun at pege på problemer. CI skal modvirke en stigende tendens til overdrivelser og myter i medierne – disse overdrivelser og myter er med til at skabe en forvredet offentlig debat. Med en større utryghed som følge.  

Fellowship programmet ved Constructive Institute er et europæisk sidestykke til de journalistiske fellowship programmer, der udbydes ved Stanford Universitet i San Fransisco og Harvard Universitet i Boston i USA.

Det er målet med programmet at give TrygFonden Constructive Fellows mulighed for at styrke deres viden inden for udvalgte faglige områder samtidig med, at de kan undersøge mulige løsninger på centrale problemstillinger på de stofområder, som de arbejder med nu eller skal arbejde med i fremtiden.

Fellowsne tilbringer et fuldt akademisk år (10 måneder) på Constructive Institute, og her vil de arbejde på hver deres projekt, følge undervisning inden for deres stofområder på Aarhus Universitet og følge et særligt forløb om konstruktiv journalistik, som Constructive Institute afholder.

1. september 2019 starter et nyt hold af TrygFonden fellows på Constructive Institute:

  • Hans Davidsen-Nielsen, journalist på Politiken, skal undersøge, hvordan medier kan undgå at blive misbrugt af ekstremister, der forsøger at skabe frygt ved at tegne et forkert billede af truslen mod åbne, demokratiske samfund.
  • Minna Skau, nyhedsredaktør på Ritzau, skal undersøge, hvordan et travlt nyhedsbureau med en meget varieret kundekreds kan gøre brug af principperne for konstruktiv journalistik.
  • Morten Runge, journalist på DR, skal undersøge, i hvor høj grad tillid mellem politikere og journalister er formindsket gennem årene, og hvordan den kan forbedres, uden der gives afkald på den journalistiske uafhængighed.
  • Sarah Golczyk, journalist på DR, skal undersøge, hvordan konstruktiv journalistik kan bruges til at kommunikere miljø- og klimaudfordringer.
  • Friederike Felbo, reporter på TV 2, skal undersøge integration i de danske skoler i kombination med konstruktiv journalistik.

Siden 2017 har en række journalister og redaktører haft mulighed for at fordybe sig på Constructive Institute via et TrygFonden fellowship. Se den fulde liste her.

Du kan læse mere om instituttet og søge et af de fem fellowships på https://constructiveinstitute.org

TrygFondens donationer

TrygFonden vil bidrage til at give flest mulige mennesker mulighed for at tage ansvar for egen og andres tryghed. Vi støtter omkring 900 projekter om året, der gør netop dét. Læs om flere af vores donationer her.

Læs om vores donationer