Rapport om trafiksikkerhed

Danskerne bakker massivt op om kontrol og reguleringer i bytrafikken, men aner ikke, hvor farlig høj fart er. Rapporten "Trafiksikkerhed - ifølge danskerne" kortlægger for første gang danskenes holdninger til trafiksikkerhed.

Sikkerhed Rapporten tegner et samlet billede af danskernes forhold til trafiksikkerhed, som på mange områder viser, at befolkningen ikke ved, hvad der er farligt i trafikken og på mange måder overvurderer egne evner til at bedømme risici. Eksempelvis vurderer mere end hver tredje dansker sig selv som en bedre bilist end gennemsnittet, på Sjælland og i Hovedstaden er tallet endnu højere, og på landsplan mener kun tre procent, at de ligger under gennemsnittet. Samtidig synes over to tredjedele, det er helt i orden at køre for stærkt på en landevej – til trods for, at 70 procent af dødsulykker sker på landet.

"Danskerne opfatter landevejene som nemmere at overskue end byerne, og dermed bygger de deres adfærd på en forkert opfattelse af, hvad der er farligt. Der ligger en stor pædagogisk opgave i at få forklaret danskerne, hvor de reelle farer i trafikken er. Jeg er overbevist om, at vi kan reducere antallet af trafikdræbte, hvis vi prioriterede kontrol og regulering på landevejene," siger Anders Hede.

Danskerne vil have mere kontrol
For rapporten viser samtidig, at danskerne i stor stil bakker op om mere kontrol og regulering. Det er især spritbilister, der skal sættes hårdere ind over for. Der er også flertal for opsætning af stærekasser og tilslutning til højere bødestraf for fartovertrædelser i byerne. Derimod er der mindre opbakning til regulering på de farlige landeveje.