Tilbage til TrygFonden.dk

20 år med livsvigtige livreddere

Michael hejste livredderflaget og tog på patrulje i båden. Kort efter reddede han en dreng, der var ved at drukne.

På stranden i Blokhus, i læ bag klitterne, føles det som en perfekt sommerdag. Men ude i vandet er en badebold blevet taget af fralandsvinden - og en lille dreng følger efter. Michael Iwersen er livredder og ude at patruljere i en livredderbåd. ”Jeg får øje på drengen, der er på vej ud, hvor han slet ikke kan bunde." Han sætter i fuld fart mod drengen, der nu vifter med armene og slår hovedet bagover. ”Jeg når lige at få fat i ham, inden han synker ned. Da jeg kommer ind på stranden til forældrene, er de glade og meget flove. Det kan pludselig gå meget hurtigt, hvis man ikke er opmærksom på vinden og vandet."

TrygFonden Kystlivredning, som Michael Iwersen er en del af, har i 2018 holdt øje med de danske strandgæster i 20 år. Livredderkorpset består i dag af ca. 200 livreddere, der bemander TrygFondens 36 livreddertårne på strande og ved havnebade i sommerperioden. Da sæsonen sluttede i 2018, havde livredderne gennemført flere end 88.000 indsatser heriblandt 52 aktioner, hvor 73 personer var i akut livsfare. Det var den travleste sæson i TrygFonden Kystlivrednings historie.

Alle TrygFondens kystlivreddere gennemgår en krævende livredderuddannelse, som er internationalt certificeret. Livredderne skal være gode til at navigere i vand, robuste nok til at bjærge mennesker i land og kunne holde hovedet koldt i tilspidsede situationer. Livredderne skal desuden være dygtige til at kommunikere med strandgæsterne, så de kan fortælle om sikkerhed ved vandet og forebygge farlige situationer.

Det giver selvtillid at være fortrolig med vand og styrke at vide, at du kan redde et andet menneske, der er i nød. Det bedste, du som forældre kan gøre, er derfor at vænne dine børn til vand, fra de er helt små, og give dem forståelse og respekt for elementet
- Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning

TrygFondens LivredderPatrulje rejser hvert år rundt på de danske strande og lærer børn og deres forældre om sikkerhed ved vandet. Børnene kan bl.a. komme i praktik som livredder og prøve at kaste en redningskrans og give livreddende førstehjælp. Statistikken viser, at antallet af børn, der drukner ved en ulykke i Danmark, er faldet til ét barn om året. Det er det laveste nogensinde.

Færre drukneulykker - både ved og på vandet

Det er ikke kun børnene, der sjældnere drukner i det danske vand. Også de voksne er blevet bedre til at passe på sig selv og hinanden i nærheden af vand. I slutningen af 1990’erne skete omkring 60-70 drukneulykker om året i Danmark. I dag er tallet omkring 40-50 - og det på trods af, at vi i dag bruger vandet til langt flere aktiviteter end tidligere.
Udover at skabe sikkerhed ved strande og havnebade med livredderne, har TrygFonden – sammen med Søsportens Sikkerhedsråd - også sat ind over for fritidssejlere og -fiskere, der især skal huske at bruge redningsvest. Det er 450 lokale SejlSikkert-ambsassadører og en omfattende kommunikationsindsats med til at minde dem om.

Vil du læse mere om TrygFonden Kystlivredning og vores andre indsatser for at skabe mere tryghed ved og på vandet? Lær de fem baderåd og besøg vores hjemmeside www.respektforvand.dk

Fortællinger fra TrygFonden

Oplev vores andre webdoks